Revitalization of historic commercial areas through the main street program in USA: A case study from the Boston main streets program
Tarihi ticaret alanlarının ABD'de 'ana cadde' programı ile yeniden canlandırılması: Boston ana cadde programından bir alan çalışması
- Tez No: 180949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Canlandırma, Kentsel Kalite, Ana Cadde? Programı, National Trust for HistoricPreservation, Boston, Revitalization, Urban Quality, Main Street Program, National Trust for Historic Preservation, Boston
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Kent parçalarının yeniden canlandırılmasını, yaşam kalitesini mekansal, sosyal ve ekonomikyönlerden iyileştiren bir araç olarak ele alan bu çalışma, tarihi ticari alanların yenidencanlandırılmasını amaçlayan uygulamaların başarısını ölçmek için bir değerlendirmeçerçevesi kurmayı amaçlamıştır. Bu çerçeve Kevin Lynch tarafından geliştilen kentsel kaliteölçütlerine dayanmaktadır. Bu ölçütler, kentsel mekanları yaratmanın fiziksel, sosyal veekonomik yönlerini de dikkate alan kapsamlı bir yaklaşımla tanımlanmıştır.Bu çalışmaya konu olan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde National Trust for HistoricPreservation tarafından geliştirilen `Ana Cadde Programı', tarihi ticari alanların yenidencanlandırılması programıdır. Bu program, tarihi dokuların korunmasına dayalı bir yenidencanlandırma modeli sunmaktadır. Bunun yanısıra, örgütlenme, tasarım, ekonomik yenidenyapılanma ve alanın promosyonu alanlarında aynı anda çalışılmasını öneren kapsamlı biryaklaşım benimsemektedir.Bu çalışmada, Ana Cadde Programı'nın örgütlenme, finansman araçları, halkın katılımı,devletin katkısı, uygulama ve değerlendirme gibi birçok yönü incelenmiştir. Bunun yanındaçalışmada şehir genelinde koordinasyonu sağlayan Boston Ana Cadde Programı tanıtılmıştır.Son olarak, Ana Cadde Programı kapsamında uygulanan Boston'ın South End bölgesindebulunan Washington Caddesi'nin yeniden canlandırılması incelenmiştir. Bahsekonu cadde onyıl içerisinde, terk edilmiş ve bakımsız bir yer görünümünden daha canlı, yaya merkezli vekarma kullanıma açık bir caddeye çevrilmiştir. Çalışmada, Washington Caddesi'nin YenidenCanlandırılması Programı alan çalişması kapsamında öncelikle yukarıda açıklanan çerçeveyebağlı olarak programın başarısı, ikinci olarak çıktı analizi ile programın etkinliği ve son olarakuygulamayı yapan Ana Cadde Organizasyonunun örgütsel performansı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering revitalization as a way of improving three interrelated aspects of quality of lifeincluding physical quality, social and economic welfare, this study sets out an evaluationframework to measure the success of implementations aiming to revitalize historiccommercial places. This framework emerges from the qualities of built environments whichare defined with reference to the normative urban design theory developed by Kevin Lynch.Urban qualities are defined with a comprehensive approach which takes into account spatial,social, and economic aspects of creating urban places.The Main Street Program, subject of this study, is a historic commercial district revitalizationprogram developed by the National Trust for Historic Preservation in the United States. Thisprogram introduces a preservation-based revitalization model. Based on a comprehensiveapproach, the program suggests working simultaneously on organization, design, economicrestructuring, and promotion.This study analyzes the revitalization model of the Main Street Program by looking at itsvarious aspects including organization models, funding tools, involvement of localcommunities, contributions of the federal and local governments, implementation, and self-evaluation. Besides, it introduces a citywide coordinating program, Boston Main Streets.Finally, it analyzes the revitalization of Washington Street in South End, Boston, one of theplaces where Main Street Program has been implemented. The street has been transformedfrom a vacant and deteriorated commercial street into a more vital, pedestrian oriented, mixeduse place in a decade. This study aims to analyze the case from three different points. First,the success of the program is evaluated within the above framework. Second, theeffectiveness of the program is examined through an outcome analysis. Finally, theorganizational performance of the Main Street organization is analyzed.