Predicting long term strength of roller compacted concrete containing natural pozzolan by steam curing
Doğal puzolan içeren silindirle sıkıştırılmış betonun buhar kürü uygulanarak uzun vadedeki dayanımının tahmin edilmesi
  1. Tez No: 180952
  2. Yazar: ÖZLEM ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LUTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirle Sıkıştırılmış Beton, Doğal Puzolan, Buhar Kürü, UzunVadedeki Basınç Dayanımıvii, Roller Compacted Concrete, Natural Pozzolan, Steam Curing, LongTerm Compressive Strengthv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZDOĞAL PUZOLAN İÇEREN SİLİNDİRLE SIKIŞTIRILMIŞ BETONUNBUHAR KÜRÜ UYGULANARAK UZUN VADEDEKİ DAYANIMININTAHMİN EDİLMESİAslan, ÖzlemYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç.Dr.Lutfullah TuranlıEylül 2006, 74 sayfaSilindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB), sağladığı düşük maliyet, hızlı inşa imkanı veyapımında atık malzeme kullanılabilmesi gibi avantajlarıyla son zamanlardapopulerlik kazanan bir teknolojidir. SSB dünyada yaygın bir şekildekullanılmaktadır. Ancak, bugüne kadar Türkiye'deki SSB uygulamaları birkaçbatardo ve bazı baraj gövdelerindeki lokal kullanımlarla sınırlıdır.Bu araştırmada iki tip çimento, iki tip doğal puzolan, çeşitli gradasyonlara sahipagrega grupları, ve bir tip su azaltıcı kimyasal katkı kullanılmıştır. Deneymalzemelerinin kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Bunlara ek olarak,SSB'un uzun vadedeki basınç dayanımını erken yaşta tespit edebilmek amacı ilearaştırma numunelerine buhar kürü uygulanmıştır. Buhar kürü uygulanan veuygulanmayan numunelerin erken yaştaki basınç dayanımları arasındaki farklarincelenmiştir.viBu çalışmanın sonuçları, su azaltıcı katkı kullanımının SSB'un basınç dayanımınıgeliştirdiğini göstermiştir. Bunun yanında, SSB'nda bağlayıcı malzeme miktarı çokaz olduğu için, ince malzemelerin kullanımı istenen sonuçların elde edilebilmesi içinçok önemlidir.Buhar kürü uygulanarak, betonda erken yaşlarda uzun vadedeki basınçdayanımı belirlenmektedir. CEM I portland çimentosu kullanılarak oluşturulanbetonlarda buhar kürü uygulanması beklenen sonuçları vermiştir. Ancak, CEM IVçimentosu kullanılarak oluşturulan betonlarda aynı davranış gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPREDICTING LONG TERM STRENGTH OF ROLLER COMPACTEDCONCRETE CONTAINING NATURAL POZZOLAN BY STEAM CURINGAslan, ÖzlemM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc.Prof.Dr. Lutfullah TuranlıSeptember 2006, 74 pagesRoller Compacted Concrete (RCC) is new technology gaining popularity in therecent years due to its low cost, rapid construction, and using opportunity of by-products. RCC is widely used in the world. However, the use of RCC has beenrestricted to construction of few cofferdams, and limited to local use in damconstruction up to date.In this thesis, two types of cement, two types of natural pozzolan, aggregates withvarying gradations, and a type of water reducing chemical admixture were used.Prior to carrying out the tests, the chemical and physical properties of materials weredetermined. Additionally, steam curing was applied to the test specimens in order toget long term compressive strength at early ages. Differences between steam curedspecimens and normal cured specimens have been discussed in the discussion part.ivIn the study, the results indicate that usage of water reducing chemical admixtureimproves compressive strength of RCC. Moreover, it is revealed that usage of finematerial is essential to obtain desired results since the amount of cementitiousmaterials is considerably low in RCC. Steam curing is known as its property ofproviding long term compressive strength at early ages. It was observed thatapplication of steam curing in CEM I type cement used RCC mixtures generatedexpected results. However, in CEM IV type cement used RCC mixtures compressivestrength results did not behave in the same manner.