Fragility based assessment of low-rise and mid-rise reinforced concrete frame buildings in Turkey
Türkiye'deki az ve orta katlı betonarme çerçeveli binaların hasargörebilirliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 180959
  2. Yazar: BEKİR ÖZER AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ALTUĞ ERBERİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeveli yapılar, yapısal zayıflıklar, hasargörebilirlik eğrisi, sismik talep, malzeme değişkenliği, sismik şiddet, RC frame structures, structural deficiencies, fragility curve, seismicdemand, material variability, seismic intensity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
TÜRKİYE'DEKİ AZ VE ORTA KATLI BETONARME ÇERÇEVELİBİNALARIN HASARGÖREBİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİBekir Özer AyBetonarme çerçeveli yapıların hasargörebilirliği, deprem riskinin tahmini ve olasıetkilerinin hafifletilmesi için yerel yapı karakteristiği ve bina envanteri göz önünealınarak belirlenmiştir. Bu hasargörebilirlik çalışması, ülkemizdeki yapı stokununyaklaşık %75'ini oluşturan ve genellikle konut amaçlı kullanılan az ve orta katlıbetonarme çerçeveli yapı sistemlerinin değerlendirilmesini içermektedir. 3, 5, 7 ve9 katlı betonarme çerçeveli yapıların mevcut deprem yönetmeliklerine uygunolarak sismik tasarımı yapılmış ve bu yapılara ait iki boyutlu analitik modellerhazırlanmıştır. Malzeme değişkenliğindeki belirsizlikler yapı simülasyonlarınınoluşturulmasında göz önüne alınmış, bu modeller ülkemize özgü yapıkarakteristikleri ve büyük depremler sonrası elde edilen sismik performansgerçekleri doğrultusunda yetersiz, olağan veya iyi kalitede olmak üzeresınıflandırılmıştır. Yapıların farklı deprem grupları için hesaplanmış talepistatistikleri katlararası ötelenme oranı ile ifade edilmiştir. Yapısal kapasite isehasar sınırları ile tanımlanmıştır. Hasargörebilirlik eğrileri her bir yapı sınıfı içinoluşturulmuştur. Ortaya çıkan sonuçların ışığında çerçeveli betonarmesistemlerinin doğasındaki yapısal zayıflıklar hasar potansiyeli fonksiyonları ileyansıtılmıştır.Sonuç olarak bu araştırma projesi önümüzdeki dönemde ülkemizde özelliklekentsel alanlarda yapılacak deprem hasar ve kayıplarının tahminine ilişkinçalışmalar için güvenilir bir hasar potansiyeli veri tabanı oluşacaktır.
Özet (Çeviri)
FRAGILITY BASED ASSESSMENT OF LOW-RISE AND MID-RISEREINFORCED CONCRETE FRAME BUILDINGS IN TURKEYBekir Özer AyIn this study, structural vulnerability of reinforced concrete frame structures byconsidering the country-specific characteristics is investigated to manage theearthquake risk and to develop strategies for disaster mitigation. Low-rise andmid-rise reinforced concrete structures, which constitute approximately 75% of thetotal building stock in Turkey, are focused in this fragility-based assessment. Theseismic design of 3, 5, 7 and 9-story reinforced concrete frame structures arecarried out according to the current earthquake codes and two dimensionalanalytical models are formed accordingly. The uncertainty in material variability istaken into account in the formation of structural simulations. Frame structures arecategorized as poor, typical or superior according to the specific characteristics ofconstruction practice and the observed seismic performance after majorearthquakes in Turkey. The demand statistics in terms of maximum interstory driftratio are obtained for different sets of ground motion records. The capacity isdetermined in terms of limit states and the corresponding fragility curves areobtained from the probability of exceeding each limit state for different levels ofground shaking. The results are promising in the sense that the inherent structuraldeficiencies are reflected in the final fragility functions.Consequently, this study provides a reliable fragility-based database for earthquakedamage and loss estimation of reinforced concrete building stock in urban areas ofTurkey.