Data acquisition and processing interface development for 3D laser rangefinder
3 boyutlu lazer mesafe bulucu için veri toplama ve işleme arayüzünün geliştirilmesi
  1. Tez No: 180960
  2. Yazar: ORÇUN ÇEVİKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN İLHAN KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: lazer mesafe bulucu, veri elde edilmesi, veri işlenmesi, laser rangefinder, data acquisition, data processing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, önceden geliştirilmiş, DOS ortamında çalıştırılan veri toplamaprogramının ve Windows ortamında çalıştırılan 2 boyutta yüzey oluşturmaprogramlarının geliştirtmesi hedeflenmiştir. Yeni bir sistem kurulmuş, veri toplamave işleme yazılımları Windows ortamında çalıştırılabilen tek bir uygulama altındaveri toplayacak ve işleyecek şekilde geliştirilmiştir.Bu tezin asıl amacı, değişik pozisyonlardaki basit cisimlerin, iç ortamlarda 3boyutlu görüntü haritasını oluşturmak için lazer mesafe bulucudan menzilverilerinin elde edilmesi ve işlenmesidir.Veri toplama programı, verileri helisel şekilde toplamaktadır. Bunun için, veritoplama arayüzünde kullanılacak uygun parametreler belirlenmiştir. Veri işlemeaşamasında, çözünürlüklerin hesaplanması, hatalı noktaların belirlenmesi vecisimlere doğrular atanması öncesinde bölümleme yapılabilmesi için, temelüçgenleme algoritmaları ve eşik koşulları kullanılmıştır.Tezde geliştirilen ve uygulanan veri toplama ve işleme arayüzleri, 3 boyutlugörüntü haritası yaratabilmekte ve taranan ortamın görüntüsünü kısa zamandayüksek doğruluk ile elde edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to improve the previously developed data acquisitionprogram which was run under DOS and 2D surface reconstruction program underWindows. A new system is set up and both data acquisition and processing softwareare developed to collect and process data within just one application, running underWindows.The main goal of the thesis is to acquire and process the range data taken from thelaser rangefinder in order to construct the 3D image map of simple objects indifferent positions for indoor environments.The data acquisition program collects data in helical way. To do this, appropriateparameters for the data acquisition interface are determined. In the data processingstep, it is aimed to use basic triangulation algorithms and threshold conditions tocalculate resolutions, detect noisy points and segment objects from the environmentfor line fitting.The developed and implemented data acquisition and processing interfaces in thethesis are capable of creating 3D image map and obtaining the view of scannedenvironment in a short time with high accuracy.