Social and economic impacts of the Southeastern Anatolia Project
Güneydoğu Anadolu Projesi sosyo-ekonomik etkileri
- Tez No: 180973
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İnşaat Mühendisliği, Sociology, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: GAP, Sustainable development, Socio-economic impacts
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu tez Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde GAP Projesi sonrasındagerçekleşen sosyo-ekonomik gelişmelerin bir incelemesidir. Bu çalışmanınamacı GAP Projesinin sosyal ve ekonomik etkilerini araştırmak ve ayrıcaTürkiye'nin en önemli sürdürülebilir kalkınma projesinin başarısınıdeğerlendirmektir.Güvenilir ve gerçekçi sonuçlara ulaşmak için nüfus, eğitim, sağlık,ekonomi, sanayi, tarım ve enerji gibi konularda çeşitli sosyo-ekonomik verilerincelenip değerlendirilmiştir.Bu çalışmanın öngördüğü en önemli sonuç Güneydoğu AnadoluBölgesi'nin GAP'ın etkisiyle sosyal ve ekonomik olarak hızla gelişmekteolduğudur. Hızlı ekonomik büyüme, artan endüstriyel ve tarımsal aktivitelerbu gelişmenin kanıtlarıdır. Buna rağmen, bu tezin öngördüğü diğer bir önemlisonuç ise projenin bölgede beklenen düzeyde kalkınmayı sağlayamadığıdır.Tezin bu önermesi GAP'ın yönetimsel ve uygulama olarak başarısınınsorgulanması gerektiğinin bir göstergesidir.Anahtar Kelimeler : GAP, Sürdürülebilir kalkınma, Sosyo-ekonomik gelişme
Özet (Çeviri)
This thesis is an assessment of socio-economic development ofSoutheastern Anatolia Region of Turkey after GAP Project. The aim of thisstudy is to analyze and discuss impacts of the GAP Project and to evaluateachievements of the most important sustainable development project ofTurkey.Several social and economic indicators, like demographic structure,education, health, financial figures, industry, agriculture and energy, havebeen analyzed and evaluated in order to obtain reliable and realisticconclusions.The main conclusion of this thesis states that Southeastern AnatoliaRegion has developed both socially and economically with the impacts ofGAP Project. Rapid economic growth, increased agricultural and industrialactivities are the evidences of this development. However, anotherconclusion of the study indicates that the achievements of GAP cannotensure the expected socio-economic development of the Region. Thisconclusion shows the necessity of questioning the success of thegovernance and execution of the GAP Project.