A boundary element formulation for axi-symmetric problems in poro-elasticity
Poroelastisitede eksenel simetrik problemler için bir sınır eleman formülasyonu
- Tez No: 180983
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZKAN, PROF. DR. MÜNEVVER TEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poro-Elastisite, Sınır Eleman Metodu, Eksenel Simetrik, HızlıFourier Dönüşümü, Dalga Yayılışıv, Poro-Elasticity, Boundary Element Method, Axi-symmetric, FastFourier Transform, Wave Propagationiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Eksenel simetrik geometriye sahip poro-elastik ortamlar için bir sınır elemanformülasyonu önerilmektedir. Sınır değişkenleri açısal yönde karmaşık Fourierserisine açılarak sınır integral denklemleri meridyen düzleminde her bir Fourierbileşeni için yazılan eğrisel integral denklemlerine indirgenmektedir. Sınır elemendenklemlerinde tezahür eden çekirdek fonksiyonları dönel cismi üreten eğriüzerinde Gauss metodu, açısal yönde ise Hızlı Fourier Dönüşüm algoritmasıkullanılarak integre edilmektedir. Sınır eleman denklemlerindeki tekil integraller,özel bir dönüşüm yolu ile düzenlenmektedir. Fourier uzayında elde edilen çözümters Hızlı Fourier Dönüşümü yolu ile Rθz uzayına taşınmaktadır. Yönteminbaşarısı analitik çözümü bulunan örnek problemlerde test edilmiştir.Çözümlemelerin her durumda analitik ifadelerle iyi uyum göstermesi yönteminetkin ve güvenirliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
A formulation is proposed for the boundary element analysis of poro-elastic mediawith axi-symmetric geometry. The boundary integral equation is reduced to a setof line integral equations in the generating plane for each of the Fouriercoefficients, through complex Fourier series expansion of boundary quantities incircumferential direction. The method is implemented into a computer program,where the fundamental solutions are integrated by Gaussian Quadrature along thegenerator, while Fast Fourier Transform algorithm is employed for integrations incircumferential direction. The strongly singular integrands in boundary elementequations are regularized by a special technique. The Fourier transform solution isthen inverted in to Rθz space via inverse FFT. The success of the method isassessed by problems with analytical solutions. A good fit is observed in eachcase, which indicates effectiveness and reliability of the present method.