Buğday unlarından hidrotermal yolla jel yapı (arabaşı) oluşumuna etki eden parametrelerin optimizasyonu ve jel yapının tekstürel özelliklerinin belirlenmesi
Optimization of parameters affecting the gel structure (arabaşi) formation through hydrothermal process from wheat flours and determination of textural properties of gel structure
  1. Tez No: 346296
  2. Yazar: SEMA SİVRİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arabaşı jeli, Yanıt Yüzey Yöntemi (YYY), sıcaklık, süre, dökme kalınlığı, un-su oranı, Arabaşı gel, Response Surface Methodology (RSM), temperature, time, casting thickness, flour-water ratio
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada iki farklı un tipi (Tip 550 ve 650) kullanılarak hazırlanan nişasta-protein jeli (geleneksel adlandırma“arabaşı”) yapısına etki eden faktörler“Yanıt Yüzey Yöntemi (YYY)”optimize edilerek modellenmiştir. Çalışma kapsamında arabaşı jel yapısına sıcaklık, süre, dökme kalınlığı ve un-su oranı faktörlerinin etkisi belirlenmiştir. Her bir faktörün 5 seviyesi olacak şekilde YYY ile optimizasyonunda central composite dizaynı kullanılmıştır. Arabaşı jelinin tekstür analizi, reolojik analiz, renk analizi, eğitimli panelist grubu ile duyusal analizi yapılmıştır ve YYY ile modellenmiştir. Her bir parametrenin tepkiler üzerindeki lineer, interaksiyon ve kuadratik etkileri tespit edilmiş ve etkili regresyon eşitlikleri ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda, arabaşı jelinin viskoelastik yapısının bir yansıması olarak depolama modülü (G´), kayıp modül (G´´)?ünden daha büyük bulunmuştur. Arabaşı jelinin tekstürel özellikleri dikkate alınarak her iki un tipi için de YYY kullanarak formülasyon optimizasyonu yapılmıştır ve optimum faktör değerleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficient factors on starch-protein gel (traditionally called“arabaşı”) structure were optimezed and modeled using using Response Surface Methodology (RSM). Within the scope of the present study, the effect of temperature, time, casting-thickness and flour-water ratio on arabaşı gel structure were determined. Using a five-level of each factor, RSM optimization was carried out using central composite design. Texture analysis, rheological analysis, color analysis, sensory analysis with a group of trained panelists was carried out on the arabaşı gel and modeled using RSM. Linear, interaction and quadratic effect of each parameter on responses were determined and effective regression equations were developed. As a result of the study, storage modulus (G') were found to be greater than loss modulus (G'') indicating viscoelastic structure of arabaşı gel. Based on textural properties of arabaşı gel, formulation optimization for each two type of flours was carried out by RSM and the optimum values of factors were determined.