Teacher and classroom characteristics: Their relationship with mathematics achievement in Turkey, European Union countries and candidate countries
Öğretmen ve sınıf özellikleri: Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer aday ülkelerde matematik başarısı ile ilişkileri
- Tez No: 181008
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Etkisi, Matematik Başarısı, TIMSS, HLM, Teacher Effect, Mathematics Achievement, TIMSS, HLM
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ve diğer adayülkelerdeki matematik öğretmeni ve sınıf özelliklerinin öğrenci matematikbaşarısına etkisini, Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Çalışmaları (TIMSS-R)öğretmen, öğrenci anketleri ve öğrenci başarı testi verilerini kullanarakincelemektir. Matematik öğretmeni nitelikleri öğretmenin temel nitelikleri, öğretimuygulamaları ve sınıf özellikleri olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Güney KıbrısRum Kesimi dışındaki diğer tüm ülkelerde açıklayıcı model oluşturacak miktardasınıflar arası varyans vardır. Öğrencilerin ev eğitim kaynakları kontrol değişkeniolarak alınıp hiyerarşik lineer modelleme (HLM) kullanılarak açıklayıcı modelleroluşturulmuştur. Tam model tarafından açıklanan varyans %26 (Romanya)- %74(Hollanda) aralığındadır. Özellikle öğretmenin öğretim uygulamaları arasındaolmak üzere ülkeler arasında büyük farklar vardır. Ev eğitim kaynakları sınıfortalamasının, Romanya dışında diğer tüm ülkelerde, öğrenci başarısını önemliölçüde etkilediği bulunmuştur. Öğrenci başarısına anlamlı etkisinin bulunduğubelirlenen değişkenlerin deneysel çalışmalarla incelenmesi gerektiğidüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of mathematics teacher andclassroom characteristics on students? mathematics achievement across Turkey,European Union countries and the other candidate countries by analysing the datacollected from student and teacher background questionnaire and mathematicsachievement test in the Third International Mathematics and Science Study(TIMSS-R). Mathematics teacher characteristics were divided into three groups asteacher?s background variables, teacher?s instructional practices and classcharacteristics. Except Cyprus, in all the other countries, there was sufficientamount of between-class variance to build explanatory models. After homeeducational resources (HER) of students was taken as a control variable,explanatory models were built by using Hierarchical Linear Modeling (HLM). Theamount of variance explained by the full model ranged from 26 % in Romania to 74% in Netherlands. There were substantial differences among the countries,especially in the teacher?s instructional practices. It was found that mean of HERhad high effect on student mathematics achievement in all the countries exceptRomania. It is recommended that the factors that were found to have significanteffects on student learning should be explored in experimental settings.