Determination of antimicrobial spectrum of k9 type yeast killer toxin and its cell killing activity
K9 tipi öldürücü maya proteininin antimikrobiyal etkisi ve hücre öldürme aktivitesi
  1. Tez No: 181007
  2. Yazar: BURCU YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: K9 tipi maya öldürücü proteini, antimikotik ajan, insan patojenmantarları, M K, MFK, K9 type yeast killer toxin, antimycotic agent, human pathogenic fungi, MIC, MFC
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZK9 T P ÖLDÜRÜCÜ MAYA PROTE N N N ANT M KROB YAL ETK S VEHÜCRE ÖLDÜRME AKT V TESYENER BurcuYüksek Lisans, Biyoloji BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Fatih ZGÜTemmuz 2006, 99 sayfaBazı maya suşları diğer duyarlı maya cinslerinin potansiyel büyümelerini inhibe ediciaktivitesi olduğu bilinen ekstraselüler polipeptid toksinler salgılarlar ve bu maya suşları kenditoksinlerine immündürler. Bu tip mantarlara öldürücü mantarlar ve salgıladıkları toksinlereöldürücü proteinler veya öldürücü toksinler adı verilmiştir. Öldürücü fenotipler 11 değişik tipaltında sınıflandırılmışlardır (K1-K11). Bu maya öldürücü proteinlerinin hassas hücrelerüzerindeki etki mekanizmaları farklılıklar gösterir ve bunların en önemlilerinden birisi dehücre duvarındaki bileşenleri hidrolize ederek seçici fonksiyonel hasar vermektir. Mantarlaraözgü önemli hücre duvarı bileşenlerini hedefleyen yeni ve seçiciliği yüksek antifungallar,memeli hücrelerinin hücre duvarı olmadığı için insanlara zararsızdırlar. Laboratuarımızdayaptığımız çalışmalarda Hansenula mrakii suşundan izole edilen K9 tipi öldürücü toksin tıpalanında kullanım için uygun olan sıcaklık ve pH şartlarında aktivitesini korumaktadır.K9 tipi öldürücü maya proteininin antifungal aktivitesi CLSI metoduna göre 23 insanpatojenik maya ve 9 dermatofit suşu üzerinde denenmiştir. Test edilen bütün 23 insanpatojenik maya suşlarının bu proteine duyarlı olduğu ve toksinin M K ve MFK'larının, C.parapsilosis ve C. guilliermondii izolatları haricinde, 0.25-8 µg/ml arasında olduğusaptanmıştır. Test edilen 9 dermatofit suşu üzerinde ise etkisinin olmadığı ve M Kdeğerlerinin 64µg/ml' den fazla olduğu bulunmuştur. C. krusei üzerinde yapılan hücreöldürme analizi toksin aktivitesinin ilk 4 saat içinde başladığını ve hücre ölümününgerçekleştiği zamanın ise 4, 8 ve 16 x M K konsantrasyonları için 24 saat olduğunu ortayakoymuştur. Yaptığımız bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar bu proteinin seçici birantimikotik ajan olarak kullanımını mümkün kılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETERMINATION OF ANTIMICROBIAL SPECTRUM OF K9 TYPE YEASTKILLER TOXIN AND ITS CELL KILLING ACTIVITYYENER, BurcuMSc, Department of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih ZGÜJuly 2006, 99 pagesSome yeast strains secrete extracellular polypeptide toxins known to have potentialgrowth inhibitory activity on other sensitive yeast genera but are immune to their own toxins.These yeast strains are termed as killer yeasts and their toxins are designated as killer proteinsor killer toxins. Killer phenotypes are classified into 11 typical types (K1-K11). The toxicactions of yeast killer proteins on sensitive cells show differences and one of the mostimportant toxic actions involves the selective functional damage by hydrolyzing major cellwall components. Because mammalian cells lack a cell wall, novel highly selectiveantifungals tend to be harmless to people by targeting important cell wall components specificto fungi. We have previously characterized the K9 type yeast killer protein isolated fromHansenula mrakii. This protein is stable at pH and temperature values appropriate for itsmedical usage.Antifungal activity of this protein was tested against 23 human pathogenic yeast and 9dermathophyte strains. Pathogenic yeast strains found to be susceptible and both the MIC andMFC values ranged from 0.25 to 8 µg/ml except C. parapsilosis and C guilliermondii isolates.9 dermatophyte strains were not susceptible to this protein and MICs were >64 µg/ml.According to the cell killing analysis toxin activity starts within the first 4 hours and completecell death was observed for the 4, 8 and 16 times the MIC concentrations at 24 hour. Theresults obtained from this study might make the potential use of this protein possible as aselective antimycotic agent.