Analysis of preformed plasma condition of ni-like mo x-ray laser media
Ni-benzeri mo x-ray lazer öncüplazma ortamının durum analizi
  1. Tez No: 181056
  2. Yazar: SEVİ İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ni-benzeri Mo lazer ortamı, EHYBRID kod, Plazma, Rezonans çizgileri, Ni-like Mo X-ray laser media, EHYBRID code, Plasma, Resonancelines
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu calışmanın amacı, katı hedefe atımlı lazer ışınını odaklayarak X-ray lazeroluşumunu sağlayan plazma ortamı üretmek. Atım uzunluğu 6 ns ve atım şiddeti5.09x1011 W/cm2 olan Nd:YAG lazer öncü Molybdenum plazma oluşturmak içinkullanıldı. Ni-benzeri Mo X-ray lazer ortamının detaylı simulasyonu hidrodinamikkod olan EHYBRID kullanılarak yapıldı. 25 Å ve 40 Å arasında Mo plazmadanyayılan X-ray rezonans çizgilerinin simulasyonu yapıldı. EHYBRID kod aynızamanda Ni-benzeri Mo X-ray lazer ortamının elektron sıcaklığı, elektronyoğunluğu, etkin iyonlaşma derecesi ve plazmanın genişleme uzunluğu hakkındabilgi vermektedir. X-ray lazer için öncü Mo plazma oluşumunda kullanılan deneydüzeneği ilerki çalışmalar için tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to produce X-ray laser source from a plasma produced byfocusing a pulsed laser beam on a solid target. Preformed Molybdenum plasma iscreated by using Nd:YAG laser pulses with a pulse duration 6 ns and pulseintensity 5.09x1011 W/cm2. Detailed simulations of Ni-like Mo X-ray laser mediaare undertaken using the EHYBRID code which is a hydrodynamic code. X-rayresonance lines between 25 Å and 40 Å emitted from the molybdenum plasmahave been obtained and analysed. EHYBRID code also gives an information aboutthe electron temperature, electron density, efficient ionization degree and plasmaexpansion distance of the Ni-like Mo X-ray laser media. An experimental set-up toproduce preformed Mo plasma for x-ray laser has been designed for a future work.