Anaerobic treatment of opium alkaloid wastewater and effect of gamma-rays on anaerobic treatment
Afyon alkaloidleri atıksuyunun anaerobik arıtımı ve gama ışınlarının anaerobik arıtıma etkisi
- Tez No: 181058
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ DİLEK, PROF.DR. GÖKSEL DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afyon alkaloid atıksuyu, Biyokimyasal Metan Potansiyeli, Işınlama, YAÇYA, ki aşamalı arıtım, Eş substrat, Opium alkaloid wastewater, Biochemical Methane Potential, Radiation, UASB, Two-phase, Co-substrate
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZAFYON ALKALO DLER ATIKSUYUNUN ANAEROB K ARITIMI VEGAMA IŞINLARININ ANAEROB K ARITIMA ETK SÖzdemir, Recep TuğrulYüksek Lisans, Çevre Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz B. DilekOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Göksel N. DemirerEylül 2006, 91 sayfaBu çalışmada, afyon alkaloidleri atıksuyunun anaerobik olarak arıtılabilirliği veışınlamanın (gama ışınları) anaerobik arıtıma etkisi araştırılmıştır. 2400, 6000 ve 9600mg/L KO değerlerine sahip afyon alkaloid atıksuyu ile Biyokimyasal MetanPotansiyeli (BMP) analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analizde hem BM içeren hem deiçermeyen reaktörler kullanılmıştır. En yüksek anaerobik arıtım verimi (%77) 9600mg/L KO giriş değerine sahip BM içeren reaktörde elde edilmiştir.BMP deneyi kullanılarak eş-substrat kullanımı araştırılmıştır. Bu deneyde 9000, 13000ve 18000 mg/L KO konsantrasyonuna sahip alkaloid atıksuyu ve glükoz, asetat veglükoz-asetat (eş substrat) kullanılmıştır. Sonuçlar eş substrat kullanımının alkaloidarıtım verimini önemli ölçüde arttırmadığını ancak aklimasyon süresini ortadankaldırdığını açığa çıkarmıştır.Sürekli reaktör deneyleri Yukarı Akışlı Çamur Yataklı Anaerobik (YAÇYA)reaktörlerde gerçekleştirilmiştir. En yüksek genel arıtım verimleri (%80'in üstünde),bütün ilk KO değerleri için eş substrat ile beslenen reaktörde (R2) elde edilmiştir.R1'de 19 g/L KO değerinde %78'e varan giderim verimleri elde edilmiştir.BMP deneyi kullanılarak ışınlamanın etkisi araştırılmıştır. Bunun için giriş KOdeğerleri 14 ve 25 g/L olan alkaloid atıksuyu ve 40 ve 140 kGy olmak üzere ikiışınlama dozu kullanılmıştır. 14 g/L giriş KO 'sinde her iki doz için de ışınlamanınherhangi bir etkisi olmamıştır. Ancak, 25 g/L giriş KO 'sinde 140 kGy ve 40 kGy dozalmış atıksu içeren reaktörlerdeki gaz üretim hızı belli bir zamandan sonra orjinalatıksu içeren reaktöre oranla yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANAEROBIC TREATMENT OF OPIUM ALKALOID WASTEWATER ANDEFFECT OF GAMMA-RAYS ON ANAEROBIC TREATMENTÖzdemir, Recep TuğrulM.Sc., Department of Environmental EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Filiz B. DilekCo-supervisor: Prof. Dr. Göksel N. DemirerSeptember 2006, 91 pagesIn this study, anaerobic treatability of opium alkaloid wastewater and the effect ofradiation pretreatment (gamma-rays) on anaerobic treatability were investigated.Biochemical Methane Potential (BMP) assay was performed with alkaloid wastewaterhaving initial COD values of 2400, 6000 and 9600 mg/L with and without basalmedium (BM). The highest anaerobic treatment efficiency of 77% was obtained in theBMP reactor containing alkaloid wastewater with initial COD of 9600 mg/L and BM.Co-substrate use was investigated by using BMP assay. Alkaloid wastewater havinginitial COD concentrations of 9000, 13000 and 18000 mg/L were used with glucose,acetate and glucose-acetate as co-substrates. Results revealed that co-substrate use didnot improve alkaloid removal efficiency significantly but it abrogated the acclimationperiod of anaerobic bacteria to alkaloid wastewater.Continuous reactor experiments were carried out in Upflow Anaerobic Sludge Blanket(UASB) reactors. Highest overall efficiencies (above 80%) were obtained in the reactorfed with co-substrate (R2) for all initial COD concentrations. Up to 78% removalefficiency was obtained in R1 (fed with alkaloid wastewater only) at initial CODconcentration of 19 g/L.Effect of radiation was sought by using BMP assay with two initial CODconcentrations of 14 and 25 g/L, and two radiation doses 40 and 140 kGy. At 14 g/LCOD, there was no effect of radiation on gas production for both doses. However atinitial COD of 25 g/L, reactors containing wastewater dosed with 140 and 40 kGyproduced gas with higher rates above certain point with respect to raw wastewater.