Navier-stokes calculations over swept wings
Ok açılı kanatlar üzerinde navier-stokes hesaplamaları
- Tez No: 181057
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERKAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ok Açılı Kanatlar, Johnson-King Türbülans Modeli, SonluHacimler Formülasyonu, Çoklu Çözüm Ağı Tekniğivii, Swept Wing, Johnson-King Turbulence Model, Finite VolumeFormulation, Multigrid Technique.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZOK AÇILI KANATLAR ÜZERİNDE NAVIER-STOKES HESAPLAMALARIŞAHİN, PınarYüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Doç. Dr. Serkan ÖZGENEylül 2006, 83 sayfaBu çalışmada, dengede olmayan Johnson ve King Türbülans Modeli, üçboyutlu, Navier-Stokes koduna eklenmiştir. Ana program, yapılı çözüm ağıkullanan uzaysal ayrıştırmanın sonlu hacimler formülasyonuyla yapıldığı veyakınsamayı hızlandırıcı çoklu çözüm ağı tekniği kullanan Euler/Navier-Stokes akım çözücüsüdür. Amaç, ok açılı kanatlar üzerindeki akışları doğruolarak çözebilecek güvenilir bir akım çözücü elde etmek için bu yeni eklenenyetenekle birlikte ticari olmayan HAD (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği)aracının doğrulamasının yapılmasıdır. Yeni eklenen türbülans modelinindoğruluğunu göstermek için çeşitli test problemleri referans çözücülere karşıdeğerlendirilmiştir. Seçilen test problemleri NACA 0012 kanat kesiti, ONERAM6 kanadı, DLR-F4 kanadı ve 3. Sürükleme Tahmin Çalışma Grubundanalınan iki kanattan oluşmaktadır. Çözümler ayrıntılı olarak analiz edilmiş vetartışılmıştır. Sonuçlar, kuvvet katsayıları ve yüzey basınç dağılımlarını daiçeren kapsamlı deneysel verilerle fark edilir derecede iyi uyuşumgöstermişlerdir.vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNAVIER-STOKES CALCULATIONS OVER SWEPT WINGSŞAHİN, PınarM.S., Department of Aerospace EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Serkan ÖZGENSeptember 2006, 83 pagesIn this study, the non-equilibrium Johnson and King Turbulence Model (JKmodel) is implemented in a three-dimensional, Navier-Stokes flow solver.The main program is a structured Euler/Navier-Stokes flow solver in whichspatial discretization is accomplished by a finite volume formulation and amultigrid technique is used as a convergence accelerator. The aim is thevalidation of this in-house developed CFD (Computational Fluid Dynamics)tool with this enhanced enlarged capability in order to obtain a reliable flowsolver that can solve flows over swept wings accurately. Various test caseswere evaluated against reference solutions in order to demonstrate theaccuracy of the newly implemented JK turbulence model. The selected testcases are NACA 0012 airfoil, ONERA M6 wing, DLR-F4 wing and two wingstaken from the 3rd Drag Prediction Workshop. The solutions were analyzedand discussed in detail. The results show appreciably good agreement withthe experimental data including force coefficients and surface pressuredistributions.iv