RXTE and chandra observations of galactic microquasars GRS 1915+105 and GRO J1655-40
Galaktik mikrokuazarlar GRS 1915+105 ve GRO J1655-40 ın RXTE ve chandra gözlemleri
  1. Tez No: 181088
  2. Yazar: GÜL ESRA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN BAYKAL, YRD. DOÇ. DR. SITKI ÇAĞDAŞ İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Galactic Microquasars, GRO J1655-40, GRS 1915+105, RXTE andChandra simultaneous spectral analysis, quasi periodic oscillations (QPOs)v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde Galaktik mikrokuazarlar GRO J1655-40 ve GRS 1915+105 RXTE za-manlı güzlem analizleri, Chandra ve RXTE eş anlı güzlem analizleri sunulmak-o s otadır. GRO J1655-40 in 99 Rossi X-ışınımı zamanlı teleskopu ile yapılmış 99s sgüzleminde ve GRS 1915+105 in Rossi X-ışınımı zamanlama teleskopuyla ileo syapılmış 122 güzleminde yüksek frekans periyodiğimsi salınımları hem yükseks o u g uenerji bandında (13-27 keV) hemde düşuk enerji (2-12 keV) bandında aradık.usüBu kaynakların güş tayflarında ve ışık eğrilerinde 4 X-ışını durumu gürülmüştür.uc s g s o u us uRXTE zamanlama analizleri ikiz periyodiğimsi salınımları güsterir ve bu salınımlarg oyüksek enerji bandında zaman zaman aynı anda gürülür. 30 ks Chandra veu o uuRXTE eş anlı güzlemlerinin tayflarındaki güş yasası ve disk kara cisim parame-s o uctrelerinin daha onceden yayınlanmış makalelerdeki parametrelerle tutarlı olduğuü s ggürülmüştür. Bulduğumuz sonuşların ve modellerin karadelik kütlesine ve dünmesineo u us u g c u oetkisini kısaca tartıştık.sAnahtar Süzcükler: Galaktik Mikrokuazarlar, GRO J1655-40, GRS 1915+105,ouRXTE ve Chandra ortak tayfları, periyodiğimsi salınımlar.gvi
Özet (Çeviri)
In this thesis, RXTE timing analysis of Galactic Microquasars GRO J1655-40 andGRS 1915+105, the Chandra and RXTE joint spectral analysis of GRS 1915+105are presented. We have investigated quasi periodic oscillations (QPOs) in theblack hole binaries GRO J1655-40 and GRS 1915+105 observed in 99 and 122observations made by the Proportional Counter Array (PCA) on board RossiX-Ray Timing Explorer (RXTE) in both low energy band (2-12 keV) and highenergy band (13-27 keV), respectively. Four different X-ray states are seen in thecombined characteristics of power spectra, light curves extracted by using All SkyMonitor (ASM) and spectra during 1996 and 2005. Timing analysis of RXTEobservations of both of two black hole binaries GRO J1655-40 and GRS 1915+105displays twin high frequency quasi periodic oscillations (QPOs) which are some-times simultaneous in high energy band. It is also shown that the time averaged30 ksec Chandra grating spectrum analysis and RXTE spectrum analysis of re-cent observation of GRS 1915+105 in the very high state are consistent with theparameters which were mentioned before. We briefly discussed our results andthe models on black hole spin and mass.iv