Experimental investigation of the agitation of complex fluids
Kompleks sıvıların karıştırılmasının deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 181118
  2. Yazar: ÖZGE YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karıştırma zamanı, ultrasonik Doppler hız ölçümü, ışık kesiti, hidrofoil karıştırıcı, hiperboloid karıştırıcı, havalandırma, oksijen transferi, Macromixing time, ultrasound Doppler velocimetry, light sheet, hydrofoil impeller, hyperboloid impeller, aeration, oxygen transfer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, solüsyonların karıştırılması değişik karıştırıcı ve tank geometrilerikullanılarak hidrodinamik, makrokarıştırma zamanı ve havalandırmakarakteristiği açısından incelenmiştir. Deneylerin ilk bölümünde iki hidrofoil ve birhiperboloid karıştırıcı ve bunların kombinasyonları kullanılmıştır. Tank vekarıştırıcı çapları ve su seviyesi sırasıyla 300, 100 ve 300 mm'dir. Aynı spesifikgüç harcamasında (163 W/m3) hidrofoil 1 karıştırıcısının 7.8 s ile en az karıştırmazamanını sağladığı belirlenmiştir. Üst hidrofoil 1 karıştıcının su yüzeyinden 100mm alçakta olduğu durumda, hiperboloid kombinasyonunun 163 W/m3'likspesifik güç tüketiminde 10.0 s'lik karıştırma zamanı ile en verimli konfigürasyonolarak belirlenmiştir. Ultrasonik Doppler hızölçüm ve ışık kesiti deneyleri hidrofoil1, hidrofoil 2 karıştırıcılar ve belirtilen karıştırıcı kombinasyonunun tüm tanktatam bir sirkulasyon sağladığını göstermişlerdir.Makro karıştırma ölçümleri kare tankta, 5.nesil alçak ve yüksek damarlı ve 6.nesil hiperboloid karıştırıcılar için gerçekleştirildi. Tank ve karıştırıcı çapları ve suseviyesi sırasıyla 900, 300 ve 450 mm'dir. Aynı spesifik güç harcamasında (88,4W/m3) 6. nesil hiperboloid karıştırıcısının 80,5 s ile en az karıştırma zamanınısağladığı belirlenmiştir.Havalandırma deneyleri kare tankta ilave bıçaklı 5. jenerasyon (alçak damarlı) ve6. jenerasyon hiperboloid karıştırıcılar için gerçekleştirildi. Akış numarasıyükseldikçe her bir karıştırıcı için değişik dönme hızlarında performanslararasındaki fark azalmaktadır. Benzer şartlarda 6. jenerasyon karıştırıcınınaktarılan oksijen miktarı açısından 5. jenerasyon (alçak damarlı) karıştırıcıyagöre % 20 civarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, agitation of solutions using different impeller and tank geometrywere investigated experimentally in terms of hydrodynamics, macromixing timeand aeration characteristics. In the first set of experiments a cylindrical vesselequipped with two types of hydrofoil and a hyperboloid impeller or theircombinations were used. Vessel and impeller diameters and water level were300, 100 and 300 mm, respectively. At the same specific power consumption,163 W/m3, the so called ?hydrofoil 1? impeller provided the shortest mixing timeat 7.8 s. At the top hydrofoil 1 impeller submergence of 100 mm, thehyperboloid impeller combination of it was the most efficient by a mixing time of10.0 s at 163 W/m3. Ultrasound Doppler velocimetry and the lightsheetexperiments showed that the hydrofoil 1, hydrofoil 2 impellers and the statedimpeller combination provided a complete circulation all over the tank.Macromixing measurements were performed in square vessel for Generation 5low and high rib and Generation 6 hyperboloid impellers. Vessel length, impellerdiameters and water level were 900, 300 and 450 mm, respectively. At the samespecific power consumption, 88.4 W/m3, Generation 6 mixer provided the lowestmixing time at 80.5 s.Aeration experiments were performed in square tank for Generation 5 low riband Generation 6 hyperboloid impellers equipped with additional blades. Withincreasing flow number, the differences between the performances at differentrotational speeds became smaller for each type of mixer. At similar conditionsthe transferred oxygen amount of Generation 6 impeller was about 20% better.