Organic acids production from cheese-whey
Peynir altı suyundan organik asit üretimi
  1. Tez No: 181130
  2. Yazar: SEÇİL TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peynir-altı, Uçucu yağ asitleri, Asetik asit, Butrik asit, Cheese-whey, Volatile fatty acids, Acetic acid, Butyric acid
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, peynir-altı suyundan organik asit üretimi araştırılmıştır. Organikasit üretimleri yarı-kesikli ve kesikli reaktörlerde uygulanmıştır. Çalışmalarsırasında iki set deney düzeneği kullanılmıştır. İlk set yarı-kesikli reaktörlerdegerçekleştirilmiş ve organik yükleme hızı (OYH) ve hidrolik bekleme süresi(HBS) optimizasyonu yapılmıştır. Birinci set deneyler sonucunda 15 g COD l-1OYH optimum yükleme hızı olarak belirlenmiştir. İkinci set kesiklireaktörlerde, birinci sette elde edilen OYH kullanilarak gerçekleştirilmiştir.İkinci set deneyleri gerçekleştirmenin amacı farklı aşı kültürlerinin ve BesiKültürünün (BK) uçucu yağ asidi (UYA) üretimine etkilerini araştırmaktı. Anaasidojenesis ürünleri asetik asit (HAc), butrik asit (Buty) ve propionik asit(HPr) iken, az miktarlarda i-butrik asit (i-Buty), valerik asit (Val) ve kaproikasit (Cap) üretimi de gözlemlendi. BK'nin etanol (EtOH) üretimi üzerindebastırıcı bir etkisi olduğu, ancak UYA üretimini tetiklediği gözlemlendi.Asidojenik kültür içeren reaktörlerde (R3 ve R6) daha yüksek miktarlarda veçeşitlilikte UYA üretimi olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, production of organic acids from cheese-whey was studied.Optimization of organic acids production was performed in semi-batch andbatch reactors. Two sets of experiments were performed. First set ofexperiments were performed in semi-batch reactors for the optimization oforganic loading rate (OLR) and hydraulic retention time (HRT). As a result ofSet 1 experiments optimum OLR was found to be 15 g COD l-1. Second set ofexperiments were performed in batch reactors by using the optimum OLRfound in Set 1 experiments. Set 2 experiments were conducted to study theeffect of using different seed cultures and Basal Media (BM) on Volatile fattyavid (VFA) production. Main acidogenesis products were acetic acid (Hac),butyric acid (Buty) and propionic acid (HPr) with smaller quantities of i-butyricacid (i-Buty), valeric acid (Val) and caproic acid (Cap). It was seen that BMhad a suppressive effect on ethanol (EtOH) production while it stimulated theVFA production. Higher VFA productions and variety of VFA types wereobserved in Test Reactors seeded with acidogenic culture (R3 and R6).