Behaviour of Bentonite suspensions in non-aqueous media
Bentonit süspansiyonlarının su dışı sıvılarda davranışı
  1. Tez No: 181129
  2. Yazar: TOGAN USKARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bentonit, kil, süspansiyon, montmorillonit, şişmevii, Bentonite, clay, non-aqueous, suspension, montmorillonite, swellingv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bentonit suda şişme özelliğine sahip, semektit türü bir kil mineralidir. Butezde aseton, metil-etil keton ve n-hekzanin bentonite üzerindeki etkileritermal analiz ve su emme deneyleriyle belirlenmiştir. Deney sonuçlari,bentonitin özelliklerinin organik sıvılarla değişmediğini göstermiştir.Şişme özelliğinden dolayı, sulu süspansiyonlarda çok az miktarlardabentonit kullanılmaktadır. Bu da, bentonitin kullanım alanlarınısınırlamaktadır. Bu tezde bol miktarda bentonite içeren süspansiyonlarınsu dışı ortamlarda eldesi incelenmiştir. Pompalanabilir bentonitsüspansiyonlarının konsantrasyonları belirlenmiştir. Bu konsantrasyonsulu süspansiyonda 30-35 pound/varil'ken, aseton süspansiyonu için 125-150 pound/varil, metil-etil keton için 150-175 pound/varil n-hekzansüspansiyonu için 325-350 pound/varil olarak bulunmuştur.viBentonite maden yatağı serbest kuvartz, kristobalit, opal gibi silislimineralleri, feldispat, mika, zeolit gibi silikatlı mineralleri, kalsit dolomite,jips gibi alkali toprak metallerini karbonat ve sülfatlarından ve ek olarakdemir bileşimleri ve humusu kapsayan karmaşık bir yapıya sahiptir.Cevher çıkardıldıktan sonar ilk once kırılır ve kurutulur ve daha sonraöğütme aletleriyle öğütülür. Bu çalışmada ham bentonitin yüksekmakaslamayla karıştırılması ve salllama kuvvetleriyle ayrıştırılması veeleme suretiyle kil dışı safsızlıkların giderilmesi çalışılmıştır.Bentonite su dışı sıvıların eklenmesiyle, bentonitin şişme özelleklerinikoruyarak, esnek su geçirmez tabaka elde etmek için bir çok çalışmayapılmıştır. Bu çalışmada bentonitin organik sıvı yardımıyla sünger içinedepolanmasıyla böyle bir yapı eldesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bentonite is a smectite type clay mineral and swells in water. In thisthesis, the effect of acetone, methyl-ethyl ketone, n-hexane on theproperties of bentonite was determined by thermal analysis and waterabsorption tests. The tests indicated no significant change with treatingbentonite with organic liquids.Because of the swelling property, only small amount of bentonite can besuspended in water. This may limit certain applications of bentonite. Inthis thesis, feasibility of suspending large quantities of bentonite in anon-aqueous media was studied. The concentrations for a pumpable highsolid bentonite slurry were determined. As aqueous slurry showedpumpable properties up to 30-35 pounds/barrel, this concentration wasivas high as 125-150 pounds/barrel for acetone, 175-200 pounds/barrel formethyl-ethyl ketone and 325-350 pounds/barrel for n-hexane.Bentonite deposite has a complicated composition, containing free silicaminerals, such as quartz, cristobalite, and opal; silicate minerals, such asfeldspar, mica, and zeolite; carbonates or sulfates of alkaline earthmetals, such as calcite, dolomite, and gypsum; and, in addition, ironcompounds and humus. As mined it is primarily broken and dried andthen pulverized by means of an attrition grinding machine. In this studydispersion of raw bentonite by high shear blending and shaking forces inthe presence of acetone, methyl-ethyl ketone and n-hexane andeliminating the non-clay impurities by screening were studied.Many attempts have been made to provide a bentonite compositionretaining the full swelling properties of the bentonite by the addition ofnon-aqueous liquids for obtaining a flexible waterproofing sheet. In thisresearch the possible method for deposition of bentonite in a sponge bysaturating the sponge with bentonite using organic liquids wasinvestigated.