Relative influence of cognitive and motivational variables on genetic concepts in traditional and learning cycle classrooms
Bilişsel ve güdüsel değişkenlerin geleneksel ve öğrenme evresi sınıflarındaki öğrencilerin genetik kavramlarını anlamasına etkisi
  1. Tez No: 181135
  2. Yazar: PINAR DOĞRU ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamlı öğrenme yaklaşımı, mantıksal düşünme yeteneği, güdüsel inanç, denetim odağı, tutum, öğrenme evresi, geleneksel yaklaşım.vii, Meaningful learning orientation, reasoning ability, self-efficacy, locusof control, attitude, learning cycle, traditional instruction.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim öğrencilerinin cinsiyetleri, ön bilgileri, anlamlıöğrenme yaklaşımları, mantıksal düşünme yetenekleri, güdüsel inançları, denetimodakları ve Fen Bilgisi dersine olan tutumlarının, öğrenme evresi ve gelenekselyaklaşım sınıflarında genetik başarıları ile olan ilişkisini ortaya çıkarmaktır.Çalışmaya 2005-2006 bahar döneminde Ankara'daki iki devlet okulunda bulunaniki yüz on üç 8. sınıf öğrencisi katılmıştır. Deney grubundaki öğrenciler (N=104)genetik konusunu öğrenme evresi ile, kontrol grubundaki öğrenciler (N=109) isegeleneksel yaklaşım ile işlemişlerdir. Öğrencilere genetik başarı testi ön-testolarak uygulamadan once, son-test olarak ise uygulamadan sonra verilmiştir.Çalışmadan önce öğrencilerin ezbere mi yoksa anlayarak mı öğrendikleriniölçmek için Öğrenme Yaklaşımı Anketi, somuttan soyuta değişen mantıksalişlem seviyelerini belirlemek üzere Mantıksal Düşünme Testi, güdüsel inançlarınıviölçmek için güdüsel inanç ölçeği uygulanmış, denetim odakları ve Fen Bilgisidersine karşı tutumları da ölçülmüştür.Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonucunda öğrenme evresinin gelenekselyaklaşıma göre, öğrencilerin genetik başarılarını artırıcı etkisi saptanmıştır. Çokluregrasyon analizi sonunda, öğrenme evresi sınıflarında başarının temelbelirleyicileri öğrencilerin anlamlı öğrenme yaklaşımları (%49.6) ve FenBilgisi'ne yönelik olan tutumları (%11.8) olarak bulunmuştur. Öte yandan,geleneksel yaklaşım sınıflarında öğrencilerin Fen Bilgisi'ne yönelik tutumları(%44) ve mantıksal düşünme yetenekleri (%9.8) başarının temel belirleyicileriolarak bulunurken, kalan %5.7'lik varyans ise öğrencilerin ön bilgileri, denetimodakları ve anlamlı öğrenme yaklaşımları ile açıklanmıştır. Bu çalışma, öğrenmeevresi veya geleneksel yaklaşımın uygulandığı sekizinci sınıf öğrencileriningenetik başarısında farklı değişkenlerin önemli olabileceğini açığa çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to explore relationships among elementary schoolstudents? gender, relevant prior knowledge, meaningful learning orientation,reasoning ability, self-efficacy, locus of control, attitudes toward science andachievement in genetics in learning cycle and traditional classrooms.The study was conducted on 213 8th grade students from eight classes of twopublic elementary schools in Ankara in 2005-2006 Spring-semester. Students inthe experimental group (N=104) received learning cycle instruction that helpsstudents acquire conceptual understanding of scientific concepts, and the studentsin the control group (N=109) received traditional instruction. The students weregiven Genetics Achievement Test as a pre-test before and as a post-test after theinstruction. Students were also given Learning Approach Questionnaire thatmeasures students? learning orientations and Test of Logical Thinking thativdetermines students? reasoning abilities. Students? levels of self-efficacy, locus ofcontrol and their attitudes toward science also were measured.One-way ANOVA analysis revealed that learning cycle instruction improvedstudents? achievement in genetics compared to traditional instruction. Stepwisemultiple regression analysis revealed that in learning cycle classrooms, the mainpredictors of achievement in genetics were students? meaningful learningorientation (49.6%) and their attitudes toward science (11.8%). In traditionalclassrooms, students? attitudes toward science (44%) and reasoning ability (9.8%)were the main predictors of achievement while remaining 5.7% of the varianceexplained by relevant prior knowledge, locus of control and meaningful learningorientation. This study revealed that different variables may be important for 8thgrade students? genetics achievement in learning cycle and traditional classes.