Role of hydrology, nutrients and fish predation in determining the ecology of a system of shallow lakes
Aynı havzadaki sığ göllerin ekolojik yapısının belirlenmesinde su seviyesi değişimi, besin tuzlarının yoğunluğu, ve balık stokunun değişen rolleri
- Tez No: 181160
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: biyomanipulasyon, alternatif kararlı durumlar, zooplankton, fitoplankton, kurallı karşılama çözümlemesi.vii, phytoplankton, canonical correspondence analysis (CCA).v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada Eymir ve Mogan göllerine ait 1997-2005 yılları arası hidrolojik,fiziksel, kimyasal ve biyolojik veriler değerlendirildi.Eymir gölünde biyomanipulasyon çalışması Ağustos 1998 - Aralık 1999tarihleri arasında gerçekleştirildi. Eymir gölü biyomanipulasyondan sonra 2000 -2003 yılları arasında suiçi bitkilerin baskın olduğu berrak su durumuna geçti. Suiçibitkilerin sağladığı tampon mekanizmaların kaybolmasına bağlı olarak 2004 yılındagöl tekrar alglerin baskın olduğu bulanık su durumuna geçti. 2005 yılında algpatlamalarına bağlı olarak balık ölümleri gerçekleşti. Gölde artan hidrolik kalmavizamanına bağlı olarak içsel mekanizmalar besin tuzları için daha önemli halegelmiştir.Mogan gölü mevsimsel ve yıllar arası su seviyesi dalgalanmalarına mahruzkaldı. Su seviyesinin düşük olduğu ve hidrolik kalma zamanının yüksek olduğu 2001ve 2005 yıllarında göl içi fosfor seviyesi dışsal yüklemeden çok içsel mekanizmalarlakontrol edildi. Ayrıca Mogan gölünün ekolojik yapısının belirlenmesindehidrolojinin ve suiçi bitkilerin de önemli olduğu anlaşıldı.Eymir ve Mogan göllerindeki fitoplankton, zooplankton ve çevresel faktörlerarasındaki ilişki kurallı karşılama çözümlemesi kullanılarak belirlendi ve besintuzlarının ve suiçi ışık geçirgenliğinin plankton komüniteleri için önemli olduğunugösterdi. Eymir gölünde yukardan - aşağı ve aşağıdan - yukarı etkiler geçerliykenMogan gölünde sadece aşağıdan yukarı mekanizmaların ve suiçi bitkilerin önemliolduğu belirlendi.Son olarak mevcut çalışma suiçi bitkilerin önemini ortaya koyması,biyomanipulasyondan sonra bulanık su durumuna geçiş mekanizmalarını açıklamasıve hidrolojinin sığ göller üzerindeki etkisini ortaya koyması bakımından iyi bir örnekteşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the hydrology and physical, chemical and biological variables ofa shallow lake system including the Lakes Mogan and Eymir between 1997-2005were evaluated.In Lake Eymir, a biomanipulation study was conducted between August,1998-December, 1999. Upon biomanipulation, Lake Eymir shifted to clearwaterstate with submerged vegetation domination during 2000-2003. However, in 2004,the lake shifted back to algae-dominated turbid state since the buffer mechanismsprovided by submerged plants were absent. In the summer of 2005, fish kills wereobserved due to algal bloom. However, due to increasing hydraulic residence time inthe lake, internal processes became more important for nutrients.Lake Mogan faces seasonal and interannual water level fluctuations. Duringthe low water levels experienced in 2001 and 2005, which coincided with the highhydraulic residence times, the in-lake phosphorus amount was controlled by internalivprocesses rather than external loading. Moreover, results revealed that hydrology andsubmerged plants were important in the ecology of Lake Mogan.Furthermore, the relationship between the phytoplankton, zooplankton andthe environment in Lakes Eymir and Mogan, which was predicted via CanonicalCorresponding Analysis, revealed that nutrients and water transparency were bothimportant for plankton communities. Both the top-down and bottom up effects werevalid in Lake Eymir, while only the bottom-up effect and submerged plants wereimportant for Lake Mogan.Finally, the present study provided a good example for the submerged plantdominated clearwater state triggered by biomanipulation, and the impact ofhydrology on the ecology of shallow lakes.Biomanipulation,alternative stable states, zooplankton,