Induction of embryogenic tissue from immature zygotic embryos in Pinus nigra subspecies pallasiana LAMB.
Pinus nigra subspecies pallasiana LAMB.'da olgunlaşmamış zigotik embriyodan embriyogenik doku indüklemesi
- Tez No: 181159
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERTAÇ ÖNDE, PROF.DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pinus nigra subsp. pallasiana, somatik embriyogenez, indükleme, Revize edilmiş Adi-Duglas Kotiladon besiyeri, Süreklilik GösterenHücre Hattı.vii, Pinus nigra subsp. pallasiana, somatic embryogenesis, initiation, Douglas-fir cotyledon revised medium, Established cell lines.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ağaçların somatik embriyogenez kullanılarak klonlanması ağaç ıslahında veticari ormancılıkta önemli bir etkiye sahip olabilir. Anadolu karaçamı'nda(Pinus nigra Arnold. subspecies pallasiana), somatik embriyogeneziindüklemek için ODTÜ kampusü Ankara'da bulunan 8 ağaçtan,olgunlaşmamış tohum içeren bir yaşındaki kozalaklar toplandı. Embriyogenikdokular tohumlardan kesip çıkarılan olgunlaşmamış zigotik embriyolardanelde edildi. Zigotik embriyolar toplanma zamanında kotiledon gelişiminitamamlamışlardı. Bu çalışma için Revize Edilmiş Adi-Duglas Kotiladon (DCR)besiyeri, 13.6µM 2,4-D, 2.2µM BAP, 0.5 g/L hidrolize kazein, 0.25 g/L L-glutamin ve %3 sukroz ilave edilerek kullanıldı. DCR besiyeri %0.2 gellangum agarı ile katılaştırıldı. Her bir ağaç ve örnekleme zamanı içinembriyogenik doku indüklemesi hesaplandı. Ortalama indükleme frekansı2004 için %0.92 ve 2005 için %1.96. En yüksek indükleme frekansı 5-Temmuz 2005 örnekleme zamanında %4.06 olarak hesaplandı. Varyansanalizi sonucuna göre, ağaçlar ve örnekleme zamanları indüklemefrekansları bakımından önemli farklılıklar gösterdi.viAyrıca ECL (Süreklilik gösteren hücre hattı) beş alt kültür sonra hesaplandı.Başlangıç materyalinin ortalama %0.38 (2004) ve %0.62'si (2005) süreklilikgösteren hücre hattına dönüştü.
Özet (Çeviri)
Cloning of trees using somatic embryogenesis could have a major impact ontree breeding and commercial plantation forestry. To initiate somaticembryogenesis in Anatolian black pine (Pinus nigra Arnold. subspeciespallasiana), one-year old cones containing immature seeds were collectedfrom eight trees located in METU campus, Ankara. Embryogenic tissueswere derived from immature zygotic embryos excised from the seeds. Thezygotic embryos at the time of collection were at the precotyledonary stage ofdevelopment. For this study, Douglas-fir cotyledon revised medium (DCR)supplemented with 13.6µM 2,4-D, 2.2µM BAP, 0.5 g/L casein hydrolysate,0.25 g/L L-glutamine and 3% sucrose was used. The media was solidifiedwith 0.2% gelrite. Embryogenic tissue initiation was calculated for eachgenotype and collection date. Overall initiation frequencies were recorded as0.92% for 2004 and 1.96% for 2005. Highest initiation frequency wascalculated for 5-July 2005 sampling time (4.06). ANOVA revealed significantdifferences between trees and collection date for initiation frequencies. Also,ivECL (Established cell lines) recorded after five subcultures. Overall, 0.38%and 0.62% of the initial explants were converted into ECLs for 2004 and 2005respectively.