Predicting academic achievement with cognitive and motivational variables
Bilişsel ve güdüsel değişkenlerin başarıya olan katkısının incelenmesi
  1. Tez No: 181161
  2. Yazar: NECMETTİN YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR, YRD. DOÇ. DR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Başarısı, Güdüsel nançlar, Bilişsel ve Biliş-ötesiStrateji Kullanımı, Öz-düzenleme Becerileri, Biology Achievement, Motivational Beliefs, Cognitive andMetacognitive Strategy Use, Self-regulatory Skills
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı; güdüsel inançların, bilişsel ve biliş-ötesi stratejikullanımının Türk lise öğrencilerinin biyoloji dersindeki başarılarına olan katkısınıincelemektir.Bu çalışmada, ölçüm araçları olarak 1991'de Pintrich, Smith, Garcia, veMcKeachie tarafından geliştirilmiş olan Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi'ninTürkçe versiyonu ve araştırmacı tarafından geliştirilen Biyoloji Başarı Testikullanılmıştır. Bu çalışma, 2004-2005 ilkbahar döneminde, Yozgat'ın beşilçesindeki (Sorgun, Yerköy, Boğazlıyan, Saraykent ve şehir merkezi) 15 GenelLise ve Anadolu Lisesinden seçilen 519 onuncu sınıf Matematik ve Fen grubuöğrencisi ile gerçekleştirilmiştir.Elde edilen veriler, Çoklu Doğrusal Regresyon ve Kanonik Korelâsyonanalizi kullanılarak değerlendirilmiştir.statistiksel sonuçlar, dışsal hedef ve öğrencilerin biyoloji dersini önemli vefaydalı görmelerinin başarı tahminine anlamlı bir katkı yaptığını göstermiştir (p 0.05). Anlatım, örgütleme, zaman yönetimi ve çalışma ortamı veakran eğitimi stratejilerinin her birinin kullanımı da öğrencilerin başarı tahminineanlamlı bir katkı yapmıştır. Birinci kanonik olasılıksal değişken çifti; yüksekseviyelerdeki içsel hedef, öğrencilerin biyoloji dersini önemli ve faydalı görmelerive öğrenme ve başarım için öz-yeterlilik inançlarının; tekrar ve yardım araştırmasıdışındaki yüksek seviyelerdeki bilişsel ve biliş-ötesi strateji kullanımlarıyla ilişkiliolduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the contribution of motivational beliefs(intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation, task value, control of learningbeliefs, self-efficacy and test anxiety), cognitive and metacognitive strategy use(rehearsal, elaboration, organization, critical thinking, metacognitive self-regulation, time and study environment, effort regulation, peer learning, helpseeking) to Turkish high school students? achievement in biology.In this study Turkish version of the Motivated Strategies for LearningQuestionnaire developed by Pintrich, Smith, Garcia, and McKeachie (1991) and aBiology Achievement Test developed by the researcher were used as measuringinstruments. The study was conducted in 15 selected schools throughout the fivedistricts in Yozgat (Sorgun, Yerköy, Boğazlıyan and Saraykent districts and citycenter) with a total of 519 tenth grade General and Anatolian high school studentsattending Mathematics and Science group in spring 2004-2005 semester.The data obtained from the administration of the measuring instrumentswere analyzed by using Multiple Linear Regression Analyses and a CanonicalCorrelation Analysis.Results of the statistical analyses indicated that extrinsic goal orientationand task value each made a statistically significant contribution to the prediction ofstudents? achievement (p< 0.05), while intrinsic goal orientation, control oflearning beliefs, self-efficacy for learning and performance, and test anxiety failedto achieve significance (p > 0.05). Rehearsal strategy use, organization strategyuse, management of time and study environment, and peer learning each made astatistically significant contribution to the prediction of students? achievement inbiology. The first pair of canonical variates indicated that higher levels of intrinsicgoal orientation, task value, and self-efficacy for learning and performance wereassociated with higher levels of cognitive and metacognitive strategy use exceptrehearsal strategy use and help seeking.