The relationship among self-efficacy, attribution and achievement in a Turkish EFL context
Yabancı dil olarak İngilizce öğreniminde öz-yeterlilik, yükleme ve başarı arasındaki ilişki Türkiye örneği
  1. Tez No: 450150
  2. Yazar: JIYDEGUL ALYMIDIN KYZY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAŞA TEVFİK CEPHE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik başarı, akademik öz-yeterlilik, öz-yeterlilik, yükleme, Yükleme Teorisi, Sosyal-Bilişsel Kuram
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yabancı dil öğrenimini ve yabancı dil öğrenimindeki başarıyı etkileyen faktörler uzun yıllarca araştırıla gelmiştir. Bunların arasında motivasyon, öğrenci tutumları, öğrenme stratejileri ve başka faktörler bulunmaktadır. Ancak son yıllarda, öğrenme sürecini ve öğrenme başarısını etkileyen ve büyük bir ölçüde katkıda bulunan öz-inançlar (self-beliefs) da büyük bir ilgi odağı haline gelmiştir (bkz. Mercer & Williams, 2014). Bu inançlardan bazıları da öz-yeterlilik ve yükleme faktörleridir. Öz-yeterlilik kişinin bir amaca ulaşmak için gerekli olan etkinlikleri düzenleme ve uygulama yeteneği hakkındaki inancı olarak tanımlanmıştır (Bandura, 1997). Yükleme (teorisi) ise bireyin olay ve davranışların sebeplerini açıklama işlemidir. Örnekle açıklayacak olursak, yükleme bir öğrencinin sınav performansını, başarı ya da başarısızlık gibi, neye bağladığını ya da atfettiğini gösterir. Bu çalışmada Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin öz-yeterlilik inançları, atıflar (yüklemeleri) ve akademik başarıları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Akademik başarıyı etkileyen faktörler olan bu değişkenler arasındaki ilişkiler ile bu değişkenlerin akademik başarıya olan etkileri ve bu başarıyı ne derece önceden belirleyebildikleri (yordayabildikleri) araştırılmıştır. Çalışmada karma yöntem (mixed method) kullanılmış olup çalışmaya İngilizce Hazırlık sınıflarında eğitim gören 141 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin öz-yeterlilik seviyeleri ve yükleme stillerinin belirlenebilmesi için eğitim öğretim yılının başlangıcında ve sonunda ölçekler uygulanmıştır. Bu ölçek sonuçları daha sonra onların sınav sonuçları ile karşılaştırılarak öz-yeterlilik ile başarı, yükleme stilleri ile başarı arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Aynı zamanda, hangisinin daha çok başarıyla ilişkili olduğunu ölçmek için, öz-yeterlilik türleri olan akademik öz-yeterlilik ve dil öğrenme öz-yeterliliği ile başarı arasındaki ilişki de incelenmiştir. Son olarak, bütün değişkenler regresyon analizine dâhil edilerek, her bir değişkenin akademik başarıyı yordama (öngörme) gücüne bakılmıştır. Buna ek olarak, rastgele seçilmiş 25 öğrenciye yapılandırılmış açık uçlu sorular sorularak nitel veriler elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin öz-yeterlilik seviyelerinin ilk ölçüme göre yılsonunda düşüş gösterdiği, sınavdaki performanslarını (başarılarını/başarısızlıklarını) öğrencilerin büyük çoğunluğunun yetenek ve ilgiye, ikinci sırada ise sınav esnasındaki psikolojik durumlarına yordukları görülmüştür. Bunun dışında nitel araştırmaya katılan öğrencilerin büyük kısmı çabanın/veya az çaba harcamanın kendi performanslarını etkilediklerini düşünmektedir. Bunların dışında, sınavdaki başarılarını/başarısızlıklarını değişik faktörlere (hocanın bilgili olmasına, ders işleyiş metoduna, çok tekrar etmeye, sınavın zor olmasına, sadece sınav için çalışma eğilimine ve yanlış çalışmaya vs.) yoran öğrenciler de olmuştur. Son olarak,“yukarıda ele alınan değişkenlerin hangisi daha çok başarıyı (etkiler veya) yordama gücüne sahiptir?”sorusunun cevabı aranmıştır. Sonuç olarak, dil öğrenme öz-yeterliliğinin dilsel gelişimde en büyük yordama gücüne sahip olduğu, sonrasında ise sırasıyla dış faktörler, yetenek/ilgi ve çabanın istatistiksel olarak anlamlı derecede dil öğrenme başarısı üzerinde yordama gücüne sahip oldukları bulunmuştur. Bu ve daha önceki çalışmaların bulgularından yola çıkarak, öz-yeterliliğin dil öğrenimindeki başarıya olan etkisinin göz önünde bulundurulması, öğretmenlerin öğrencilerine öz-yeterlilik inançlarını geliştirmelerine yardımcı olmaları önerilmiştir. Aynı zamanda, öğretmenlerin öğrencilerin başarı veya başarısızlığın neye yüklendiği onların bir sonraki göreve olan yaklaşımını belirlediği de belirtilerek, onların yükleme stillerini daha içsel ve değişebilir yüklemelere değiştirmelerini sağlayıp akademik ortamda daha başarılı olmalarına katkıda bulunmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The factors that affect foreign/second language learning have long been studied. In early studies, among other affective factors, mostly learner attitudes and motivation were dwelled on. However, in recent studies different forms of self-beliefs that are related to human learning, motivation, and achievement have received a great deal of attention (Mercer & Williams, 2014). Among these beliefs, attributions and self-efficacy have opened new paths to the understanding of the relationship between achievement and the beliefs learners have about themselves. Self -efficacy refers to personal judgments (beliefs) of one's capability to fulfill designated activities successfully (Bandura, 1977). An attribution is a causal explanation for an event or behavior [e.g. what the students attribute their test results (success or failure) to.] This study investigated the relationship among self-efficacy, attribution and achievement in a Turkish EFL context. The relationship among these variables, which are stated to affect academic achievement and their predictive power or academic achievement have been analyzed. A mixed- method design has been used in this research. 141 learners of English as a foreign language from preparatory classes comprised the participants of the study. In order to determine self-efficacy level and attribution styles Language Learning Self-Efficacy Scale, Academic Self-Efficacy Scale, Attribution Scale have been distributed in the beginning and at the end of the academic year. Data obtained from the scales have been compared with the exam results and the correlation analysis between self-efficacy and achievement and attribution styles and achievement have been conducted at the end. At the same time, language learning self-efficacy and academic self-efficacy have been correlated to see which of them is closely associated with achievement. Finally, predictive power of each variable has been tested by entering all the variables in regression analysis. Additionally, randomly selected 25 students filled a structured- open-ended questionnaire. As a result of the study, there was a decline in students' self-efficacy levels in the second measurement, also ability/ interest attribution was the most referred factor followed by psychological state during the exams. Besides, the majority of the students who participated in the qualitative research thought that effort or lack of effort affected their exam grades. In addition, various attributions have been reported such as teacher knowledge, method of instruction, revision, difficulty of exam, test-oriented learning and wrong studying strategy and etc. Finally, the predictive power of each variable has been investigated. As a result, language learning self-efficacy was found to be the best predictor of language achievement. Academic self-efficacy was found to have no predicting power in language learning achievement. It is because of the nature of the measurement of academic self-efficacy. The models of predicting language learning achievement included language learning self-efficacy, external factors, ability/interest and effort. Since the self-efficacy is one of the most influential factors in learning a foreign language and was found to be the strongest predictor of achievement in the present study, teachers were suggested to help students to develop their self-efficacy. Also, how students make attributions to their performance (success or failure) may influence how they approach future tasks. It was also recommended for teachers to contribute student success in academic setting by modifying students' attributions to more internal and controllable factor. Key Words : academic achievement, academic self-efficacy, attributions, Attribution Theory, self-efficacy, Social Cognitive Theory.