Web servisleri tabanlı coğrafi bilgi sistemleri
Web services based geographic information systems
- Tez No: 181362
 - Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİ SEVER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: OGC (Açık Coğrafi konumsal Konsorsiyumu), Web Servis, GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi, CBS), WMS (Web Harita Servisi), WFS (Web ÖzellikServisi), XML (Genişletilebilir Metin Dili), OWS (Açık Coğrafi konumsal WebServis), Harita Sunucusuii, OGC (Open Geospatial Consortium), Web Service, GIS (GeographicInformation System), WMS (Web Map Service), WFS (Web Feature Service), XML(Extensible Mark-up Language), OWS (Open Geospatial Web Service), Map Serveriv
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Başkent Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 177
Özet
Açık kaynaklı coğrafi konumsal konsorsiyumu, coğrafi bilgi sistemlerikomitesi olarak geniş çapta bünyesinde çeşitli sayıda veri modelleri ve çevrim içiservisleri adapte etmektedir. Web servis özelliği olmayan versiyonlara göre, servisodaklı web harita servislerinin farklı bir istek/yanıt mekanizması bulunmaktadır. Buweb harita servis mekanizması da çeşitli öznitelikler ile genişletilebilir. Bu tezçalışmasında, CBS servisleri ile web servislerinin ekstra bilgi ve kabiliyetlerininolduğu fark edilmiştir. Ayrıca OGC standartları ile web servis standartlarınınbirbirine uygun olduğu, CBS servisleri ile OGC uyumlu servislerin arasında yararlıilişkilerin kurulduğu, CBS uygulamalarındaki web servislerinde servis üreticilerinin,web servisleri şeklinde kullanılabildiği de gözlemlenmiştir.Bu tez çalışmasında amaç, web servisleri temelleri ile coğrafi bilgi sistemleriözelliklerine bağlı olarak uygulamalar geliştirmek, ve bu uygulamaları tamamen açıkkaynaklı araçlar ve yazılımlar kullanarak geliştirmektir. Araştırmalar sonucunda CBSyayınlayıcı araç olarak, OGC uyumlu UMN MapServer kullanılmasına kararverilmiştir. Ancak bu araç üzerinde fark edilen nokta olarak, web servislerine aitWSDL dokümanı oluşturamadığı anlaşılmış ve bu oluşturamama yazılımınıgerçekleştirdiğimiz web servislerinin başka platformlarda kullanılmasınıdesteklemediğinden bunun çözümünü geliştirmek, tez uygulamasında çözülmesigereken bir problem olarak tespit edilmiştir. Uygulama bazında web haritaservislerine (WMS) odaklanılmıştır. UMN MapServer, açık kaynak coğrafiikonumsal servis özelliklerini, bu servislerin WSDL dokümanlarını oluşturmadandestek vermektedir. Uygulamamızda SOAP istemci/sunucu mekanizmasıkullanılarak, UMN MapServer, harita sunucusunun OGC uyumlu WSDL dokümanıelde edilmesi sağlanmıştır. Böylelikle UMN MapServer harita sunucu aracınınönemli bir eksikliği tez uygulaması çalışmamızda giderilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Open Geospatial Consortium (OGC) defines a number of standards, bothfor data models and for online services, that has been widely adopted in theGeographical Information System (GIS) community. Web service oriented WMS hasa different request/response paradigm from non-web service versions, we haveextended cascading WMS by adding request handler functionality. In this thesis, wewill describe our group's efforts to implement GIS services according to OGCstandard specifications in accordance with the web services approach. In this thesiswork we have also realized extra information and capabilities about GIS services andweb services. And also in this thesis we can say that there are a lot of benefits aboutrelationship in between GIS and web services. To be able to benefit from the webservices in the GIS applications, all the service providers should provide theirservices as Web Services.The goal of this thesis work, to integrate web services approach and GISproperties in to application development, and the applications related are pure opensource tools and software. During the investigations OGC compliant UMNMapServer GIS publisher tool had used for GIS part of the implementation. Ourimplementation status have used OGC compliant web services which is based webmapping services and generate it?s WSDL document with UMN MapServer as aniiiopen source GIS tool. This work focuses on the web map service (WMS). UMNMapServer supports OGC compliant web services but without generated WSDLdocuments. In this work we have also control this tool of lack in our implementationstatus. We find that the OGC standards are very compatible with web servicesstandards.