Yeşil kuşak kavramı ve İstanbul kenti yeşil kuşak sistemi için öneriler
Green belt consept and proposals on the grenn belt system of İstanbul city
  1. Tez No: 181363
  2. Yazar: AYLİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Green Belt, stanbul, Green Area, Planning, Planning Policy, Ebenezer Howard
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezde batı ülkelerinde seçilen yeşil kuşak çalışmaları ile stanbul kentikarşılaştırılarak stanbul kenti yeşil kuşak sistemi için temel çerçeve ve önerileringeliştirilmesi amaçlanmıştır.Batı ülke örnekleri ve peyzaj planlama disiplinindeki gelişmelerin yeşil kuşakkavramında etkileri incelenerek, yeşil kuşak kavramı, rolü ve amaçları üzerindedurulacaktır. Oluşturulan bu temel tanımlar ile stanbul kentinin planlama tarihi,kentin doğal ve kültürel potansiyeli değerlendirilmiştir.Yeşil Kuşaklar bir yandan kentsel alandan kırsal alana geçiş, bir yandan da açık veyeşil alan sisteminin oluşmasını sağlar. Böylelikle kentsel gelişiminyönlendirilmesine katkıda bulunurlar. Bu tanım temel çerçeveyi oluşturmuştur. Buyaklaşım ile makro düzeyde stanbul kenti yeşil kuşak sistemi için önerileroluşturulmuştur.kelimeler: Yeşil Kuşak, stanbul, Yeşil Alan, Planlama, PlanlamaAnahtarPolitikası Ebenezer Howard
Özet (Çeviri)
In this thesis; chosen green belt in western countries have been compared with theIstanbul city. Basic frame and general proposal is aimed to develop.Western countries? examples and effects of landscape development on green belts areexamined and concept, role and aims of green belts will be touched on. Planninghistory, historic potential and natural potential of Istanbul City have been evaluatedwith this contributed basic definitions.Green belts ensure crossing from urban area to rural area and forming open andgreen system. Thus they ensure urban development. This definition contributes thebasic frame. With this approach; at macro scale proposes have been ensured for theIstanbul City green belt system.