Afyonkarahisar zemin etüt bilgi sistemi
Soil exploration information systems of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 181386
  2. Yazar: MEHMET AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ZORLUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Zemin EtüdBilgi Sistemi, Afyonkarahisar, Geographic Information System (GIS), SoilExploration Information Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Şehirlerde artan nüfusa paralel olarak, Belediye hizmetlerinde de sayı ve boyutolarak artış olmuştur. Bu artış daha karmaşık bir yapı ve çözüm bekleyen sorunlarortaya koymuştur. Bu yapının ihtiyaçlarının belirlenmesi ve sorunlarının hızlı,doğru ve ekonomik bir şekilde çözümü için bilgilerin toplanması, depolanması,gerektiğinde en kısa sürede ulaşılması ve bilginin güncellenmesi amacı ile CoğrafiBilgi Sisteminden (CBS) yararlanılmaktadır. CBS mantığı çerçevesinde kenteilişkin verilerin işlenmesi Kent Bilgi Sistemini (KBS) oluşturmaktadır.Bu çalışmada Afyonkarahisar şehir merkezi için zemin etüt bilgi sistemioluşturulmuştur. Öncelikle daha önce Afyonkarahisar Belediyesi tarafındanhazırlanan Kent Bilgi Sisteminden imar paftaları alınmıştır. Şehir merkezindebulunan bir mahalle pilot bölge olarak seçilmiş ve buraya ait zemin etütraporlarından yararlanarak veri tabanı oluşturulmuştur. Daha sonra bilgilersayısallaştırılarak alınan paftalara işlenmiştir.Sayısallaştırma işleminde Net CAD ve Arc GIS programları kullanılmıştır.Oluşturulan sistemde zemine ait bilgiler için sorgulama yapılabilmekte vebilgilere ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca Afyonkarahisar şehrinin tamamınauygulandığında yeni yapılan bir etüt için önceki bilgilerden yararlanarak denetimve kontrol mekanizması olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, a large majority of society are living in the cities. This case bringabout dimension an quantity of increases in the municipality services. Thisincrease were formed a more complex situation and problems involved solution.Geographic Information System (GIS) are been utilization for the purpose ofdetermination of this condition necessities, information input and storage, obtainimmediate data as and when required, information update. In the frame of GIS,data processing belong to city compose of urban Information System (UIS).In this study, Soil Information Surveying Systems was created for AfyonkarahisarCity Centre. First of all, public improvement maps which were prepared byMunicipality of Afyonkarahisar City, were taken from Urban Information System.A District located in Afyonkarahisar City was chosen as pilot area and data basewas created to benefit from soil surveying reports. Afterwards informations weredigitized and processed to the maps.Net CAD and Arc GIS software were used for digitize process. In the process,inquiry could be performed in order to the informations about soils and theprocesses are facilitated to reach the soil knowledge?s. Furthermore, if the processis being applied to whole of the Afyonkarahisar City, it was used for a newsurveying as control mechanism.