Afyonkarahisar ili kent içi ulaşım planı içerisinde raylı sistem kullanılabilirliğinin araştırılması
Usage of trolley in the area of Afyonkarahisar city
  1. Tez No: 181387
  2. Yazar: HATİCE ZEYNEP EYİÇITAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kent çi Ulaşım, Tramvay, Hafif Raylı Sistem, City of Transport, Tramway, Light Railway System
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kentleşme kavramının hayatımıza girmesinden bu yana pek çok sorunla karşıkarşıya kalmaktayız.Bunların en önemlilerinden biriside trafik sorunudur.Kentlerde yaşayan insanlar hızlı, konforlu ve ekolojik dengeye zarar vermeyecektaşıma sistemlerine ihtiyaç duymakta ve bunlara uygun ulaştırma politikalarınıngeliştirilmesini istemektedirler. Afyonkarahisar ili de gelişmekte olanillerimizdendir ve mevcut durumda bir yenileme yapılmazsa yakın gelecekte diğergelişmekte olan illerdeki gibi trafik problemiyle karşılaşacaktır. Bu sorunuyaşamamak içinde çeşitli alternatif geliştirme çalışmaları yapılmalıdır.Bu çalışma Afyonkarahisar ili kent içi ulaşımında tramvay kullanılabilirliğininaraştırılması amacıyla yapılmıştır. Öncelikle ilin nüfus,sosyo-ekonomikhareketleri ve mevcut trafik durumu incelenmiştir. Bölgeleme yapılmış, bölgelerarası yolcu talebi belirlenmiş ve istatistiksel metotlar kullanılarak önümüzdeki 15yıl için projeksiyon çalışmaları yapılmıştır. Kentin yapısına ve yolcu taleplerineuygun olarak tramvay sistemi hazırlanmış, bu sisteme ait hatlarbelirlenmiş,işletme ve maliyet analizi yapılmıştır. Sonuç olarak tramvaysisteminin sağlayacağı sosyal ve ekonomik yaralar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
We have been confronted with many problems since the urbanization conceptcome to our life. One of the most important one is traffic problem. People wholive in the cities need for the transport system which is fast , comfortable and notharmful to the ecological balance and they want the development of thesetransport politics are suitable. Afyonkarahisar is one of the developing cities andif there is no replacement in present conditions then it will face with trafficproblem like the other developing cities in the near future.Some alternativeimprovement studies should be done not to face with this problem.This study has been made to make research about the usage of trolley in the areaof Afyonkarahisar citiy. First of all present condition of traffic and population andsocio-economic acts of the city has been studied. Dividing in the zones has beenmade, passanger demond between the zones has been determined and projectionstudies has been made for coming 15 years by using statistics methods. Trolleysystem has been prepared according to the suitability of passanger demond andcity construction, lines which belong to this system are determined, the analysis ofadministrating and cost has been made. As a result, social and economic benefitsof the trolley system has been determined.