Çerçeve sistemlerde moment dağılımı-atalet momenti ilişkisinin yapay sinir ağları ile incelenmesi
Investigation of relationship between moment distribution and inertia moment in frame systems by using artifical neural networks
- Tez No: 181395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ İÇAĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Artifical Neural Networks, Frame Elements, Delta Rule
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Son zamanlarda, doğrusal olmayan mühendislik problemlerinin çözümünde, yapay sinir ağlarıalternatif bir yöntem olarak kullanılmaktadır. En genel anlamda yapay sinir ağları, mevcutveriler arasında ilişkiler kurarak, daha önceden görmediği problemlere çözüm üretirler.Bu çalışmada yatay ve düşey yönlerde, tekil ve düzgün yayılı yüklerle yüklenmiş basitçerçeve sistemler ele alınmış ve bazı kritik noktalardaki moment değerleri ölçülmüştür. Dahasonra elemanların atalet momentleri ile moment dağılımları arasında ilişkiler bulunmayaçalışılmıştır. Bu ilişkiler yapay sinir ağında bir kontrol mekanizması olarak kullanılmıştır. Ağeğitildikten sonra test edilmiş ve hatalar kaydedilmiştir. Bulunan değerler analitik sonuçlarayakın çıkmıştır. Sonuç olarak ağ başarı ile eğitilmiştir denilebilir.2006, 75Anahtar sözcükler : Yapay Sinir Ağları, Çerçeve Sistemler, Delta Kuralı
Özet (Çeviri)
In nowadays, artifical neural networks (a.n.n) has been an alternative method to solvethe non-linear engineering problems. In the most general meaning, the artifical neuralnetwork has been suggesting a solution by finding relationships between the existingdatas, which were not percepted before.In this study, basic frame systems, which were loaded with singular or uniform loadsin the horizontal and vertical directions, were analysed and some moment values oncritical points were evaluated. Some relations were used to find a connection betweeninertia-moments and the moments. These relations were used as a control mechanismof the network. After the training the network was tested and errors were recorded. Soit has similar results with analitical results. As a result, the network has been trainedsuccesfully.2006, 75