Muhtelif katkıların Seydişehir alüminası sinterleme davranışlarına etkisi
Effect of different additives on sintering properties of Seydişehir alumina
- Tez No: 181402
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK EMRULLAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alümina, sinterleme davranışları, katkılar, MgO, TiO2, Cr2O3, SeydişehirAlüminası, Alumina, sintering behavior, additives, MgO, TiO2, Cr2O3, Seydişehir Alumina
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
1960'lı yıllardan beri alüminanın sinterlenmesi üzerinde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Buçalışmalarda başlıca sinterlenme mekanizması ve kinetiği ile katkı maddelerinin etkileriaraştırılmıştır. Bizlerde bu konudaki çalışmalara katkıda bulunmak ve yeni veriler eldeedebilmek amacıyla Seydişehir ET Alüminyum Tesislerinde üretilmiş, metalurjik kalitedekialüminanın yoğunluğuna, mukavemetine, küçülme davranışlarına ve mikro yapısına çeşitlikatkıların etkilerini inceledik. Tez çalışması boyunca yapılan katkıların (Cr2O3, TiO2 ve MgO)etkilerini inceleyebilmek için saf ve katkılı alümina tozlarından kuru presleme yöntemi ile 40MPa basınç altında şekillendirilen, dikdörtgen çubuk şeklindeki numuneler kullanılmıştır.Elde edilen numuneler 7ºC/dk sinterleme hızı ile 1500ºC, 1550ºC, 1600ºC ve 1650ºCsıcaklıklarda 2 sa süre ile sinterlenmiştir.Sinterlenen numunelerin karakterizasyonu sonucunda;TiO2 katkısının, yapıda tane büyümesini ilerlettiği, katkısız alüminanın yoğunluğunuâ¢ve mukavemetini arttırdığı,Cr2O3 katkısının tane büyümesini engellediği ve homojen bir yapı oluşturduğu,â¢MgO katkısının ise az miktarda heterojen tane büyümesine neden olduğu ve en iyiâ¢sonuçlara % 0,1 gr' lık katkı miktarıyla elde edildiği sonucuna varılmıştır.2006, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
Intensified studies have been performed regarding the sintering of alumina since 1960. Inthese studies, mainly the mechanism of sintering, its kinetics and the effects of additivesubstances were sought. As a consequence, in order to contribute the studies about this issueand to acquire new datas, we have sought the effects of different additives on the density,strength, shrinkage behavior and microstructure of alumina, which is in metallurgical qualityand produced at Seydişehir ET Aluminium Plants. So as to examine the effects of additivessuch as Cr2O3, TiO2 and MgO, rectangular samples prepared from pure and additive aluminapowder via dry pressing method and shaped under a pressure of 40 MPa were used. Theobtained samples were sintered with a speed of 7 oC/min. at 1500 oC, 1550 oC, 1600 oC and1650 oC with two-hour intervals.In the result of the characterization of the sintered samples, it has been found that;The additive TiO2 yields the grain growth further in the microstructure and increasesâ¢the density and strength of pure alumina,Cr2O3 prevents the grain growth and forms a homogeneous structure,â¢MgO makes less contribution to the heterogeneous grain growth in the microstructureâ¢and the best results were obtained with 0,1 % additive content.2006, 77 pages