Farklı tipteki fungusitlerin muhtemel mutajeniteleri üzerine bir çalışma
A study on possible mutagenicity of different types of fungucides
- Tez No: 181419
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ames test, mutajenite, pestisitler, fluoroglycofen-ethyl, fenoxanil, pyracarbolid, benodanil, Ames assay, mutagenicity, pesticides, fluoroglycofen-ethyl, fenoxanil, pyracarbolid, benodanil
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, tarım sektöründe oldukça sık kullanılan 4 farklı pestisitin (fluoroglycofen-ethyl, fenoxanil,pyracarbolid ve benodanil) mutajenik etkileri, kısa zamanlı bakteriyel mutajenite test sistemlerinden olanSalmonella/mikrozom test sistemi ile araştırılmıştır. Çalışmada Salmonella typhimurium'un iki suşu olan TA 98ve TA 100 suşları kullanılmıştır. Bunun için her iki suş mikrozomal enzimler içeren metabolik aktivasyon (S9)varlığında ve yokluğunda, ilk üç madde için test bileşiklerinin 0.1 µg/plak, 1 µg/plak, 10 µg/plak, 100 µg/plak ve1000 µg/plak konsantrasyonları, benodanil için ise 0.05 µg/plak, 0.5 µg/plak, 5 µg/plak, 50 µg/plak ve 500µg/plak konsantrasyonlarında iki bağımsız paralel deneyde test edilmiştir. S9 yokluğunda pozitif kontrol olarakTA 98 için 4-nitro-o-fenilendiamine, S9 varlığında ise 2-aminofluorene, TA 100 için ise S9 varlığı veyokluğunda sodyum azid kullanılmıştır. Negatif kontrol olarak ise çözücü DMSO ve spontan kontrol gruplarıkullanılmıştır. Test sonuçları iki deneyin ortalaması alınarak değerlendirilmiş, pozitif ve negatif kontrol gruplarıile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; test edilen bu pestisitlerden sadece fenoxanil'in TA 100 suşunun S9varlığında ve yokluğunda 100 ve 1000 µg/plak dozlarında mutajeniteye rastlanılmıştır.2006, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the mutagenic effect of 4 different pesticides (fluoroglycofen-ethyl, fenoxanil, pyracarbolid vebenodanil) used in agriculture widely have been investigated by using short-term bacterial mutagenicity testsystem namely Salmonella/microsome. In the Salmonella/microsome test system the mutant strains used areSalmonella typhimurium TA 98 and TA 100. Therefore, both test strains were tested in the absence or presenceof S9 metabolic activation. For this, the first three test compounds 0.1 µg/plate, 1 µg/plate, 10 µg/plate, 100µg/plate and 1000 µg/plate concentrations, and for benodanil; 0.05 µg/plate, 0.5 µg/plate, 5 µg/plate, 50 µg/plateand 500 µg/plate concentrations were tested in two paralel independent experiments. At the absence of S9, 4-nitro-o-fenilendiamine, at the presence of S9, 2-aminofluorene was used as a positive control for TA 98. At theabsence and presence of S9, sodium azid was used as a positive control for TA 100. DMSO solution andspontaneous control groups were used as a negative control. Results of experiments were compared with positiveand negative control groups data. Consequently; among these four pesticides, only 100 and 1000 µg/plate dosesof fenoxanil was found mutagenic in TA 100 with or without S9.2006, 98 pages