Afyonkarahisar ili merkez ilçe hava fungus florasının belirlenmesi
Determination of airborne fungal flora in Afyonkarahisar district
  1. Tez No: 181420
  2. Yazar: ARZU ÖZKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF KORCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Havasal funguslar, bioaerosoller, meteorolojik faktörler, Afyonkarahisar, Airborne fungi, bioaerosols, meteorogical factors, Afyonkarahisar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Afyonkarahisar ili merkez ilçede yaptığımız bu çalışmada, hava ideal örnekleyicisi kullanılarak ev dışı havadamikrofungus florası tespit edilmeye çalışılmıştır. Haziran-Kasım 2005 tarihleri arasında, ayda bir kez, altı pilotbölgeden alınan 216 örneğin incelenmesi sonucu; 2400 izolat elde edilmiştir. Bu izolatların teşhis edilmesisonucunda 32 ayrı tür ve varyete ayrıca 287 steril fungus kolonisi tespit edilmiştir. Altı aylık periyod boyuncaelde ettiğimiz fungal konsantrasyonda; Penicillium (%35.83) en sık rastlanan genus olmuştur. BunuCladosporium (%24.54), Alternaria (%13.08), steril koloni (%11.96), Aspergillus (%8.88), Ulocladium (%6.63),Drechslera (%0.58), Rhizopus (%0.46) ile Polyscytalum (%0.09) genusları takip etmiştir. En yaygın ilk üç tür;Cladosporium cladosporioides, Alternaria alternata ve Penicillium simplicissimum olmuştur. En az görülen türise Polyscytalum berkeleyi'dir. Örnek alınan altı istasyonda; en fazla fungal konsantrasyon Sahipata'da, en azfungal konsantrasyon ise Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde tespit edilmiştir. Altı aylık periyot boyunca Eylül ayıen yoğun fungal konsantrasyona sahipken en az fungal konsantrasyon Ekim ayında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; we tried to determine outdoor air microfungi flora of Afyonkarahisar district by using air idealsampler. In this research 2400 fungal colonies were isolated from 216 samples which were taken monthly fromsix different areas of Afyonkarahisar air between July-November 2005. 32 different microfungi species, varietiesand 287 sterile microfungi colonies were found in consequence of these fungal colonies identification.Penicillium (%35.83) was found the most frequent genus in fungal concentration during six months. This wasfollowed by Cladosporium (%24.54), Alternaria (%13.08), sterile koloni (%11.96), Aspergillus (%8.88),Ulocladium (%6.63), Drechslera (%0.58), Rhizopus (%0.46), Polyscytalum (%0.09) respectively. Cladosporiumcladosporioides, Alternaria alternata and Penicillium simplicissimum were found to be the most commonspecies. Polyscytalum berkeleyi was found the rare species. We found the highest fungal concentration inSahipata location and the lowest one in Afyon Kocatepe University location among our stations. While thehighest fungal concentration was found in September, the lowest fungal concentration was found in October.