Metanol ortamında kumarin35 ile pyronin bileşikleri arasındaki floresans enerji transferi
An investigation of fluorescence energy transfer between coumarin 35 and pyronin dyes in methanol
  1. Tez No: 181502
  2. Yazar: MAHMUT TOPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kumarin35, pyronin bileşikleri, Förster teorisi, enerji transferi, Coumarin 35, pyronin dyes, Förster theory, energy transfer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışmasında metanol ortamında kumarin 35 ile pyronin Y ve pyronin B arasındakifloresans enerji transferi incelendi. Bu çalışmada kumarin 35 donor molekülü olup pyronin Bve pyronin Y akseptor molekülleridir.Floresans enerji transferinde önemli bir şart olan donorun emisyon spektrumu ile akseptörünabsorbans spekturumlarının örtüşmesi her iki molekül çifti için iyi bir oranda meydanageldi. Kumarin35 konsantrasyonu sabit tutulup, farklı pyroninB konsantrasyonlarında alınanemisyon spektrumlarında, kumarin 35'e ait floresans bandın şiddetinde bir azalma vepyroninB'ye ait floresans bandının şiddetinde bir artma gözlendi. Kumarin 35-pyronin Ymolekül çifti içinde benzer olaylar gözlendi. Gerçekleşen bu floresans enerji transferi Stern-Volmer eşitliğine ve Förster teorisine göre tartışıldı. Förster teorisine göre hesaplanan Förstermesafesi (R0) ve enerji transfer verimliliği, her iki molekül çifti için yakın değerler bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, fluorescence energy transfer between pairs of Coumarin 35 and Pyronin dyeswere investigated. Here, Coumarin 35 is a donor molecule and Pyronin dyes are acceptormolecules.The spectral overlap between emission spectra of donor and absorption spectra of acceptorthat is very important for the fluorescence energy transfer was occurred by a good ratio forpairs of Coumarin 35 and Pyronin dyes (Pyronin B and Pyronin Y). In constant Coumarin 35concentration, fluorescence intensity of Coumarin 35 was decreased with increased Pyronin Bconcentration and intensity of a new emission band which belongs to Pyronin B in 560 nmwas increased at the same time. This situation was the same for pairs of Coumarin 35 andPyronin Y.The fluorescence energy transfer was discussed in terms of Stern-Volmer equation and theoryof Förster. The Förster distance (R0) and efficiency of energy transfer calculated by Förster?stheory were similar for both pairs of Coumarin 35-Pyronin B and of Coumarin 35-Pyronin Y.