Erzurum ilinde organik tarımın yapılabilirliği üzerine bir çalışma
A feasibility study of organic agriculture in Erzurum
  1. Tez No: 181520
  2. Yazar: CEM KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, Erzurumi, Organic agriculture, Erzurumii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Organik Tarımın Erzurum linde uygulanabilirliği, 2000'li yılların önemli bir konusu olarakgündeme gelmektedir. Genelde vurgulanan husus, gerek kimyasal girdi kullanımının yoğunolmadığı, gerekse son yıllarda meydan gelen göç nedeniyle tarımsal kaynaklar üzerindeki insanbaskısının azaldığı Erzurum linin organik tarım için uygun bir zemin hazırladığıdır. Buçalışmanın amacı, organik tarımın Erzurum line gerçekten böyle bir zemin hazırlayıphazırlamadığını, ekonomik anlamda değişik açılardan mevcut değerlendirmelerden daha detaylıbir şekilde ortaya koymaktır. Daha önce böyle bir çalışma yapılmamış olması nedeniyle buçalışma önemli bir boşluğu doldurmakta ve bundan sonraki araştırmalar için bir temel olmayıdenemektedir. Ayrıca, Erzurum li çiftçilerinin daha fazla gelir elde edebilme imkânınıaraştırarak organik üretim alternatifi hakkında gerekli delilleri ortaya koymaya çalışmaktır.Çalışmada organik tarım konusundaki yurt içi ve yurt dışı literatür ile TÜ K istatistikleri gibiikincil kaynaklar kullanılmıştır. Erzurum ve bölgesinde organik tarımın uygulanabilirliğiniortaya koyabilmek amacıyla 5 başlık altında inceleme yapılmıştır. Bunlar; üreticilerin yapısı,organik tarımın uygulanamayacağı arazilerin il içerisindeki büyüklüğü, seçilmiş bazı ürünlerinorganik olarak üretilmesi durumunda elde edilebilecek basit gelir hesaplamaları, ilin kimyasalgübre ve ilaç kullanım oranları ile tarımsal ve beşeri sermaye altyapısıdır.Araştırma sonuçlarına göre; il içerisindeki üreticiler dünyadaki genel organik ürün üretici tipineparalel olarak aile tipi üreticilerden oluşmuştur ve bu durum işçilik maliyetleri açısındanavantajlıdır. l içerisinden geçen anayolların toplam uzunluğu 486 km. kadardır ve büyük sanayitesisleri son derece az sayıda genellikle il merkezindedir. Bu durumda organik üretiminyapılamayacağı arazi miktarı Erzurum'un toplam tarım arazisi içinde küçük bir yekûntutmaktadır. Arpa ve buğday gibi tarım ürünlerinin ABD pazarına sunulması durumunda üreticizarar edebilse de elmada %153, patateste %753 gibi oranlarda çiftçi gelir elde edebilmektedir.Ürün bazında toplam ekilen alanın sadece %7,14'ünde gübreleme yapılmakta ve bu alanınsadece %0,11'inde zirai mücadele için ilaç kullanılmaktadır. Sosyal ve beşeri sermaye durumuaçısından üreticilerin oluşturduğu birliklerin yapısında bir zayıflık olsa da kalifiye eleman veişgücü açısından bir eksiklik gözlenmemektedir. Ancak organik tarım konusunda bilgi verecekuzmanlaşmış personel ve kurum eksikliği de ortadadır.Erzurum ilindeki tarım işletmelerinin yapısı, organik tarım için uygun olmayan arazi miktarınıntoplam tarım içindeki payı ve kimyasal girdi kullanım miktarlarındaki düşüklük bu ilde organiktarımın yapılabilirliğini desteklemektedir. Bu yönde aşılması gereken en büyük sorunlar,yatırımcıların bölgeye çekilmesi ve üreticilerin bir araya gelmesidir. Hükümetin ve yerelidarelerin bu yönde uygulayacağı etkin destekleme politikalarıyla mevcut zorlukları aşmadaönemli katkılar sağlayacaktır.2006, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
Whether organic agriculture is feasible in Erzurum has been an important issue in the lastdecade. This particular attention stems from two peculiarities of the region: the use ofagricultural chemicals in present farming is already not very intense; moreover, the migrationfrom the region in the recent years has laid a foundation for organic farming by decreasing thedemand on agricultural resources.The aim of this study is to test the validity of these arguments from various economical aspects,in a more detailed manner than the existing material. It is also intended to fill a gap in theliterature and set forth an example for future research; since there is none prior study made onthe subject for this particular region. With this study, it will be also possible to look into thepracticable ways of increasing the income of the farmers in the region; thus present evidencefor organic farming as an alternative. This study is based on both Turkish and foreign literatureand on secondary sources such as TUIK statistics. Examinations have been made under fivearticles to test the applicability of organic farming in Erzurum: Profile of producers, theproportion of land where organic farming is unfeasible, simple income accounts should theselected crops be produced under organic management , the current usage rates of agriculturalchemicals as fertilizers and insecticides and the infrastructure of agricultural and human capital.Conclusions of the research are as follows:Erzurum?s agricultural production, parallel to theworldwide profile of organic farming, is made in small-scale family farms, which isadvantageous in terms of labor cost. Total highway length in Erzurum is 486 km and a few bigindustrial plants are confined in the central area; both of which makes the amount of landinappropriate for organic farming in proportion to total agricultural area of Erzuruminsignificant. With the given market conditions, if organic products like barley and wheat wereexported to United States, the producer would make a loss. However, with other products likeapple and potato, compared to the conventional crops, the profit rate could increase 153% and753%, respectively. Currently, artificial fertilizers are used in 7.14% and insecticides in 0.11%of the total cultivated area. No scarcity is observed both in number and the qualifications of theagricultural labor in the region. However, necessity for expert supervision and training onorganic farming is noticed. Both the numbers and the structure of the farmer unions are alsothought to be insufficient.Overall, it is concluded that; the existing agricultural structure of Erzurum, the low proportionof inappropriate land for organic farming in total agricultural area, the low percentage ofchemical use in existing farming renders organic farming feasible in Erzurum. It is alsoconcluded that certain issues needed to be overcome, such as attracting attention ofenterpreneurs and organising the producers. Active support and policy-making of both thegovernment and the local authorities is proposed as the right course of action.2006, 77 pages