Normal koordinat analiziyle piridin ve bazı türevlerinin titreşim frekanslarının saptanması
Determine of pyridine, 2-choloropyridine and 3-choloropyridine on the basis of normal coordinate analysis
  1. Tez No: 181545
  2. Yazar: SİBEL DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Normal Koordinat Analizi, Piridin, Titreşim Frekansı, Kimyasal Hesaplamalar, Simetri ve Grup Teori.i, Normal Coordinate Analysis, Pyridine, Vibrational Frequence, Chemical Calculations, Symmetry and Group Theory.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde piridin, 2-kloropiridin (2-clpy) ve 3-kloropiridin (3-clpy)moleküllerinin normal koordinat analizine dayanan titreşim frekanslarıhesaplanmıştır. Bu hesaplamalar için optimize edilmiş parametrelerkullanılmıştır. Piridin, 2-kloropiridin ve 3-kloropiridin molekülleri için parametreoptimizasyonu GAUSSIAN bilgisayar programı kullanılarak yarı deneysel(MNDO, AM1, PM3), DFT (HF) ve ab-initio (B3LYP) kimyasal hesaplamayöntemleriyle yapılmıştır. Bu moleküllerin deneysel verilerden elde edilentitreşim frekansları hem simetri ve grup teoriyle hesaplanan titreşim modlarıylahem de hesaplamalar sonucunda elde edilen titreşim frekanslarıylakarşılaştırılmıştır. Her bir kimyasal hesaplama yönteminden elde edilenfrekanslardan deneysel verilere en yakın frekanslar belirlenip bir tablo halindesunulmuştur. Bu tablodan da deneysel verilerle en çok paralellik gösterenhesaplama yöntemi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the vibrational frequences of pyridine, 2- cholopyridine (2-clpy) and 3-choloropyridine (3-clpy) were calculated on the basis of normalcoordinate analysis. Optimized parameters were used for this calculations. Theparameter optimization of pyridine, 2- cholopyridine and 3-choloropyridine wasperfomed by chemical calculation methods that include semi-empirical (MNDO,AM1, PM3), DFT (HF) and ab-initio (B3LYP) by using GAUSSIAN program.Experimental vibrational frequences were compared both vibrational modes thatwere calculated by using symmetry and group theory and chemical calculationdatas. Obtained vibrational frequences from each calculation methods werepresented as a table. By the using the table, vibrational frequences wich most nearexperimental frequences were obtained.