MaxEnt ve MinxEnt optimizasyon presiplerine bağlı nümerik incelemeler ve istatistiksel uygulamalar
The numeric investigations related with the MaxEnt and MinxEnt optimization principles and their statistical applications
- Tez No: 181552
- Danışmanlar: PROF.DR. ALADDİN ŞAMİLOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Jaynes Ölçümü, Maksimum Entropi, Kullback-LeiblerÖlçümü, Minimum Çapraz Entropi, MATLAB, Jaynes Measure, Maximum Entropy, Kullback-Leibler Measure, Minimum Cross Entropy, MATLAB
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, kesikli ve sürekli rassal değişkenler için, MinMaxEnt veMaxMinxEnt dağılımlarının nümerik yöntemlerle bulunması problemler şeklindeortaya konmuştur. Ortaya konan bu problemlerin oluşturulması ve nümerikçözümleri için, MATLAB 6.5 de özel programlar yazılmıştır. Ayrıca MinMaxEntdağılımlarının varlığı, matematiksel olarak kanıtlanmıştır.Bilinen istatistiksel dağılımlara uymayan rassal değişkenin gözlemdeğerlerinin MinMaxEnt dağılımıyla ifade edilebileceği, MinMaxEnt içinhazırlanmış özel program yardımıyla gösterilmiştir. Benzer şekilde, önseldağılıma sahip rassal değişkenin gözlem değerlerinin MaxMinxEnt dağılımıylaifade edilebileceği MaxMinxEnt için hazırlanmış özel program yardımıylagösterilmiştir. Bu yapılanlara ek olarak, moment kısıt sayıları arttırıldıkçaMinMaxEnt ve MaxMinxEnt dağılımlarının modellemeye etkisi gözlenmiştir.Sonuç olarak, MinMaxEnt ve MaxMinxEnt dağılımlarının veriyi modellemede iyisonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the problems of obtaining MinMaxEnt and MaxMinxEntdistributions for discrete and continuous random variables are investigated byapplying numeric methods. The special programs to form and solve numericallythese problems are written on MATLAB.6.5. Besides the existence of theMinMaxEnt distributions are proved mathematically.By means of written special program of obtaining the MinMaxEntdistributions, it is shown that the observed data of random variable, which are notmodeled by the known statistical distributions, are represented as the MinMaxEntdistribution. In the same way, the agreement of the MinMaxEnt distribution forobserved data of random variable, which have a prior distribution, is alsodemonstrated by written special program of obtaining the MaxMinxEntdistributions. Additionally, while the moment constraints are increased, the effectsof MinMaxEnt and MaxMinxEnt distributions on the data modeling are observed.Consequently, it is seen that MinMaxEnt and MaxMinxEnt distributions givesignificant results in the data modeling.