Deney planlamasında bulanık mantık yaklaşımı
Fuzzy logic approach in experimental design
  1. Tez No: 181558
  2. Yazar: SEVİL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY CANKÜYER, YRD. DOÇ. DR. NİHAL ERGİNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık(Fuzzy logic), Deney planlaması, Varyans analizi, Adaptif ağ tabanlı bulanık mantık çıkarım sistemi (ANFIS), Üyelikfonksiyonu, Sugeno bulanık model.i, Fuzzy logic, Experimental design, Analysis of variance, Adaptiveneuro fuzzy inference systems (ANFIS), Membership functions, Sugeno fuzzy model.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bulanık mantık da istatistiksel yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar bulanıkistatistik olarak adlandırılmaktadır. Bulanık mantık ve istatistiksel yöntemler birbirinitamamlayıcı yöntemler olarak ifade edilmektedir.Bu çalışmada Deney planlaması ile Adaptif ağ tabanlı bulanık mantık çıkarımsistemi (ANFIS) arasındaki ilişkileri belirlemek üzere, uygun veri kümelerine her ikiyaklaşım kullanılarak analizler oluşturulmuştur. ANFIS modeli ile deney planlamasındanelde edebileceğimiz bilgilere ulaşmanın mümkün olup olmayacağını görebilmekamacıyla, seramik sektöründen ve literatürde gerçekleştirilen üç araştırma verilerindenelde edilen dört ayrı çalışma üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir.Bu tezde bulanık mantık kavramı detaylı olarak incelenmiş, deney planlaması ileçözümlenebilecek problemlere farklı bir yaklaşım olan ANFIS modellemesi yapılmış,benzer sonuçlara ulaşıldığı görülmüştür. Oldukça yakın bir geçmişe dayanan bu tekniğinuygulamaları başka alanlarda da gerçekleştirildiğinde bulanık mantık anlayışının, bilimselve teknik alanlarda kabulü sağlanmış olacaktır. Benzer çalışmalarla bulanık mantıkyaklaşımının istatistikte önemli bir yer kazanması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
In fuzzy logic, studies which apply statistical methods are called fuzzystatistics. Fuzzy logic and statistical methods can be used interchangeably.In this study; in order to determine the relationships between experimentaldesign and adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS), four suitable data setsanalyzed. In order to see whether the same information can be obtained as fromthe experimental design using the ANFIS model, a data set obtained from theceramic sector and three literature studies are analyzed in detail.In this thesis, fuzzy logic concept is studied in detail, and problems thatcan be solved with experimental design are modeled with ANFIS. It is seen thatsimilar results are obtained. When ANFIS, a relatively recent technique, is appliedto a wide range of areas, fuzzy logic will receive a better acceptance from Scienceand Engineering areas. Similar studies will ensure the importance of fuzzy logicin statistics.