Kapalı ortam hava kirliliğinin giderilmesinde doğal zeolitin kullanılması
The use of natural zeolit in the removal of space air pollution
  1. Tez No: 181559
  2. Yazar: MAHMUT YEŞİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İyon Değişimi, Kapalı Ortam Hava Kirliliği, Bakteri, Klinoptilolit, Doğal Zeolit.i, Ion Exchange, Indoor Air Pollution, Bacteria, Clinoptilolit, Natural Zeolit.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Gördes yöresinden alınan yerli doğal zeolitin Kapalı Ortam HavaKirliliğinin Giderilmesinde bakteriler üzerine olan etkileri incelenmiştir.Gördes yöresinden alınan ve %90 klinoptilolit içeren zeolitik tüf 0,1 MolarAg (NO3)- (Gümüş Nitrat) çözeltisi ile modifiye edilmiştir. Bu işlem sonrasında elde+edilen Ag+ formundaki klinoptiloliten kolonlara yaklaşık 10' ar gr konularak kapalı birhava akımı döngüsüne tabi tutulmuştur. Deneylerin başında ve sonunda petri kaplarındaoluşan bakterilerin koloni sayımı yapılmıştır. Deneylerin başındaki bakteri koloni sayısıile deney sonundaki bakteri koloni sayısı karşılaştırılmış ve işlem 18 kere tekrarlanmıştır.Yapılan karşılaştırma sonucunda Ag+ formundaki Gördes yöresi klinoptilolitinin kapalıortam hava kirliliğinin giderilmesinde bakteriler üzerine etkili olduğu sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of local natural zeolit taken from Gördes zone in theremoval of indoor air pollution was examined.Gördes zone zeolit tuff containing 90% clinoptilolite was modified with 0,1molar Ag+(NO3)- solution. In the form of Ag+ clinoptilolit gathered after this procedurewas put into the columns approximately as 10 grams and subjected to on indoor airdraught circle. At the end and beginning of the experiments colonial counting of thebacteria in the petri pots was done. The bacteria colony pre-experimental and post-experimental counting was compared and the comparison was repeated for 18 times. Atthe end of the comparison it was found that Ag+ form Gördes zone clinoptilolite waseffective in the removal of indoor air space pollution.