Su UMa,WX Hyi ve V426 Oph cüce novalarının chandra ve rosat uyduları veri analizi
Analysis of chandra and rosat satellites data of su UMa,WX Hyi and V426 Oph dwarf novae
- Tez No: 181560
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ALTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Cüce nova, X-ışını veri analizi, MIDAS, EXSAS, CIAO, SHERPA, Dwarf nova, X-ray data analysis, MIDAS, EXSAS, CIAO, SHERPA
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu tez çalışmasında, Cüce Novalara ait X-ışını verileri incelenmiştir. X-ışını uydu verileri ROSAT (ROntgen SATellite) ve CHANDRA arşivlerindenderlenerek elde edilmiştir. Üç adet cüce nova (SU UMa, WX Hyi ve V426 Oph)verileri indirgenmiş ve analizleri yapılmıştır. ndirgeme ve analiz aşamasındaESO-MIDAS (European Southern Observatory-Munich Image Data AnalysisSystem) ve EXSAS (Extended X-ray Scientific Analysis System), ROSATuydusu için, CIAO ve SHERPA ise CHANDRA uydusu için kullanılanprogramlardır.Çalışma kapsamında,üç cüce nova yıldızının CHANDRA ve ROSAT uyduveri analizleri belirlenen dört model ((POWL) Güç Kanunu, (RSMF) IsısalPlazma Emisyonu (tam set Raymond-Smith), (BBEF) Kara Cisim (Planckspektrumu), (TBEF) Isısal Bremsstrahlung) üzerinde kullanılmıştır. Sonuçta X-ışın gözlemlerinde ham bir verinin nasıl indirgenip, gerekli algoritmalarıkullanarak elde edilen verilere modellerin uygulanıp fit edildiği ortaya konmuştur.ROSAT uydu analizlerine bakılarak, SU UMa ve WX Hyi POWL modeline,V426 Oph ise RSMF modeline uygunluk göstermiştir. CHANDRA uyduanalizlerine bakılarak, SU UMa ve WX Hyi RSMF modeline, V426 Oph iseBBODY modeline uygunluk göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, X-ray data which belong to the dwarf novaes are studied. X-rays satellite data is derivated by collecting from the ROSAT (ROntgenSATellite) and CHANDRA archieves. Three dwarf novaes (SU UMa, WX Hyi veV426 Oph) data is reduced and analysed. The programs ESO-MIDAS (EuropeanSouthern Observatory-Munich Image Data Analysis System) and EXSAS(Extended X-ray Scientific Analysis System) are used for ROSAT satellite andCIAO and SHERPA are used for CHANDRA satellite while reducing andanalysing.In the content of this work, CHANDRA and ROSAT? s analysed data ofthree dwarf novaes stars are used on the determined four models ((POWL) PowerLaw, (RSMF) Thermal Plasma Emission ( Raymond-Smith), (BBEF) Black Body(Planck spectra), (TBEF) Thermal Bremsstrahlung). In conclusion, in X-raysobservations it is explained how raw-data is reduced, how the models are appliedand fitted using algorithm. It is manifested that POWL is the most suited modelfor the SU UMa and WX Hyi; RSMF is the most suited model for the V426 Oph(for ROSAT analysis). It is manifested that RSMF is the most suited model for theSU UMa and WX Hyi; BBODY is the most suited model for the V426 Oph (forCHANDRA analysis).