Sulu organik çözeltilerin elektrokimyasal yöntemle arıtılması
Treatment of aqueous organic solutions by elektrochemical method
  1. Tez No: 181562
  2. Yazar: EBRU ONDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Bileşik, Elektrokimyasal Yükseltgeme, Hidrojen üretimi, Okzalik Asit, Formik Asit, Organic compound, Electrochemical Oxidation, Hydrogen ProductionOxalic Acid, Formic Acid
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tezde, katot bölmesinde katı polimer elektrolitin kullanıldığı, laboratuvar ölçeklielektrokimyasal reaktörde organik bileşiklerin sulu çözeltilerde elektrokimyasal olarakyükseltgenmesi ve eş anlı hidrojen gazı üretimi gerçekleştirilmiştir.Organik bileşik olarak okzalik asit, formik asit, asetik asit, benzoik asit ve maleik asitiçeren çözeltilerin elektrokimyasal arıtımı sonucunda sadece formik asit ve okzalik asit ilesırasıyla % 95 ve % 97 KO giderimine ulaşılmıştır. Her iki sulu organik çözeltilerinlaboratuvar sıcaklığında, pH'ının ayarlanması için kimyasal madde ve iletkenliklerininarttırılması için destek elektrolit ilavesi gerekmeksizin düşük enerji tüketimi ile arıtılabilirliğisağlanmıştır.Organik bileşiklerin elektrokimyasal olarak etkin bir şekilde yükseltgenmesi sırasında,sabit akış hızında, % 98-100 akım verimi ve 5-10 kWsaat m-3`lük enerji tüketimi ile % 99,999saflıkta hidrojen gazı üretilmiştir.Laboratuvarda ayrı ayrı hazırlanan okzalik asit ve formik asit içeren model çözeltilerin7 saatlik elektrokimyasal arıtımı sonucunda sırasıyla % 98 ve % 83 oranında giderimverimleri elde edilmiştir. H2 gazı üretimi açısından hemen hemen % 100 akım verimineulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis electrochemical oxidation of the aqueos organic solutions and hydrogengas production simultaneously in a laboratory scale electrochemical reactor having a solidpolymer electrolyte in the cathode section have been put into practice.After electrochemical treatment of the solutions including oxalic acid, formic acid,acetic acid, benzoic acid and maleic acid as organic compounds, COD removal of 95 % and97 %, respectively, have been achieved from the solutions including formic acid and oxalicacid by electrochemical treatment. Two solutions have been treated at ambient temperaturewithout using any chemical substances to adjust pH and any supporting electrolyte to increaseconductivity with low energy consumption values.During the electrochemical oxidation of organic compounds effectively, hydrogen gasat a constant flow rate and a purity of 99.999 % have been produced with an energyconsumption values of 5-10 kWh m-3 and a current efficiency of 98 %-100 %.After 7 hours of electrochemical treatment of solutions including oxalic acid andformic acid, COD removal efficiency of 98 % and 83 % have been obtained, respectively. Theproduction of hydrogen gas with a current efficiency of almost 100% has been achived.