Hava trafiğindeki çatışmalardan kaçınma için ekonomik manevraların modellenmesi
Modeling of economic manuevers for air traffic conflict avoidance
  1. Tez No: 181561
  2. Yazar: CEM ÇETEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA CAVCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Trafik Çatışma Çözümü, Uçak Performansı, ParametreOptimizasyonu, Uçuş Ekonomisi, Uçuş Mekaniği, Air Traffic Conflict Resolution, Aircraft Performance, ParameterOptimization, Flight Economics, Flight Mechanics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezde yörüngeleri kesişen iki sivil amaçlı, tepkili motorlu, sübsonik, ticari yolcutaşıma uçakları arasındaki hava trafik çatışmalarının minimum zamanda çözümü elealınmıştır. Çözüm için yatay düzlemde hız ve hız-yön değişimi olmak üzere iki ayrı stratejiincelenmiştir. Çözüm stratejileri dinamik hareket denklemlerine, gerçekçi uçak performansverilerine ve işletme kısıtlayıcılarına dayanılarak modellenmiştir. Elde edilen manevramodelleri farklı uçuş koşulları ve çatışma senaryoları için parametre optimizasyonu tekniklerikullanılarak çözülmüştür. Bu sonuçlara göre her stratejinin gecikme zamanı ve yakıt tüketimiaçısından ekonomik analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates air traffic conflict resolution in minimum time between twosubsonic, jet-engined, commercial passenger aircraft with intersecting trajectories inhorizontal plane. Two separate resolution strategies are developed for resolution. These arespeed change and combined speed and heading change strategies. These strategies are basedon dynamic equations of motion, realistic aircraft performance data and operationalconstraints. Using parameter optimization techniques, these maneuver models are solved forvarious flight conditions and conflict scenerios. According to these results, economic analysisof each strategy is performed in terms of delay time and fuel consumption.