Alumina esaslı elektroporselen bünyelerin geliştirilmesi
Improvment of electroporcelain bodies based on alumina
- Tez No: 181574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alumina, kuvars, elektroporselen, izolatör, alumina porseleni, Alumina, kuvars, electrical porcelain, insulator, alumina porcelainii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ülkemizdeki porselen izolatör fabrikalarında üretilmekte olan mevcutelektroporselen bünyelerin teknolojik özelliklerinin (mekanik dayanım ve elektrikdayanımı) farklı hammaddeler yardımı ile geliştirilmesi ve aynı zamanda ülkemizdevar olan alternatif hammadde rezervlerinin değerlendirilerek ülke ekonomisinekazandırılması amacıyla hem endüstriyel koşullarda hem de laboratuar şartlarındayapılan bu tez çalışması iki aşamadan oluşmaktadır.Birinci aşamada mevcut porselen izolatör bünyelerinde bulunan kuvarsınyerine belirli oranlarda (maksimum % 40 ) alumina katılarak sinterleme ve ayrıcaelektrik ve mekanik mukavemet üzerine etkileri incelenmiş, ikinci aşamada iseborik asit ilavesinin (maksimum % 2) bünyeler üzerinde ki sinterleme vemikroyapısal etkileri araştırılmıştır.Bu araştırma sonucunda, porselen izolatör üretiminde kuvarsın yerinealuminanın kullanılmasının malzemenin işletme koşullarında üretilebilecek şekildeelektrik dayanımını ve mekanik mukavemetini yükselttiği gözlenmiştir. Borik asitilavesinin ile sinterleme sıcaklığını düştüğü ve sinterlemenin daha hızlı gerçekleştiğitespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was carried out in order to improve the technological properties(electrical and mechanical strength) of electroporcelain bodies produced locally underboth industrial and laboratory conditions and at the same time it was performed toprovide a contribution to our country?s economy by using alternative raw materials inour country.This thesis consists of two parts. In the first part, quartz in standard insulatorbody was replaced by alumina in a certain ratio (maximum 40 %) and the effect ofalumina on sintering behaviour also electrical strength and mechanical strength wasinvestigated. The second stage of this study included the investigation of the effect ofboric acid addition on sinter processes and microstructure (maximum 2 %).To sum up, it was concluded that quartz substitution by alumina in acommercial standard electrical porcelain body was found to improve mechanical andelectrical strength and the new formulation was suitable for commercial producingand also was concluded that the addition of boric acid decreased firing temperatureand provide that sinter process was more rapidly than other electro porcelain bodies