Şeker endüstrisi atıksularının elektrokimyasal yöntemlerle arıtımı
Treatment of sugar industry wastewaters by electrochemical methods
  1. Tez No: 181573
  2. Yazar: AYŞE GÜLHAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN, YRD. DOÇ. DR. YUSUF YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal yükseltgeme, bor katkılı elmas, alkol veşeker fabrikası atıksuyu, KOİ, tıkaç akım reaktör, Electrooxidation, boron doped diamond, alcohol distillerywastewaters and sugar wastewaters, COD, plug flow reactor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, tıkaç akım reaktörde, bor katkılı elmas elektrotlarkullanılarak, şeker endüstrisi atıksularının (şeker fabrikası ve alkol fabrikasıatıksuları) elektrokimyasal yükseltgeme ile arıtımı araştırılmıştır. Alkol fabrikasıatıksuyunda; akım yoğunluğunun, destek elektrolit derişiminin, çözelti akışhızının, sıcaklığın ve pH'ın, şeker fabrikası atıksuyunda ise; akım yoğunluğunun,destek elektrolit derişiminin ve çözelti akış hızının arıtma verimine etkileriincelenmiştir. Başlangıç KOİ'si ∼4500 mg/L olan alkol fabrikası atıksuyunda%96, ∼1000mg/L olan şeker fabrikası atıksuyunda ise ∼%95 KOİ giderimi eldeedilmiş olup, her iki atıksu için verilen deşarj limitleri sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, electrochemical treatment of sugar industry wastewaters,(sugar and alcohol distillery wastewater), was investigated in a plug flow reactorusing boron doped diamond electrodes. In alcohol distillery wastewaters,electrolyte concentration, current density, solution flow rate, temperature, and pHand sugar wastewaters, electrolyte concentration, current density, solution flowrate of effect on treatments yield were examined. In alcohol distillery wastewaters,which have ~4500 mg/L COD concentration, 96% and in sugar wastewaters,which have ~1000 mg/L COD concentration, 95% removal of COD wereprovided and given discharge limits for each two wastewaters were provided.