Eskişehir kentsel yerleşim alanının farklı yıllara ait fiziksel değişiminin uzaktan algılama yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of Eskişehir urban residential area according to time difference of physical by using remote sensing technics
  1. Tez No: 181575
  2. Yazar: DİLEK BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, Değişim Analizi, Sınıflandırma, TemelBileşenler Analizi, Değişim matrisi, Remote Sensing, Change Detection, Classification, PrincipalComponent Analysis, Change Matrix
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez kapsamında Eskişehir ili kentsel yerleşim alanlarının ve çevresindekiarazi kullanımlarının uzaktan algılama yöntemi kullanılarak yıllara göre değişimiincelenmiştir. Kullanılan veriler, Eylül 1987 tarihli Landsat 5 TM ile Eylül 1999tarihli Landsat 7 ETM uydu görüntüleridir. Kullanılan yöntem uzaktan algılamadakullanılan değişim analizi tekniklerinden görüntü sınıflandırmadır. Klasik vetemel bileşenler analizi yöntemleri olmak üzere iki farklı sınıflandırma yöntemikullanılmış ve bu iki yöntemden en uygun olanı seçilmiştir. Elde edilensınıflandırılmış görüntüler kullanılarak değişim matrisi oluşturulmuştur. Budeğişim matrisi ile kentsel yerleşim alanı ve çevresindeki arazi kullanımalanlarının 12 yıllık alansal değişimi ve büyüklüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we study the changes in the urban residential areas andsurrounding land cover of the city of Eskisehir over years using remote sensingmethod. The data is collected from the satellite images taken by Landsat 5 TM inSeptember 1987 and by Landsat 7 ETM in September 1999. We used an imageclassification technique that is one of the remote sensing change analysistechniques. We considered both the classical and the principal component analysistechniques and chose the most suitable one for our purpose. A change matrix isconstructed from the classified images obtained. This change matrix is then usedto determine the size of the urban residential areas and the surrounding land coverand their area changes in a period of 12 years.