Mn+4 ve Fe+3 katkılı α-sialon seramikleri
Mn+4 ve Fe+3 doped α-sialon ceramics
- Tez No: 181578
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Si3N4, α ve β-SiAlON, ucuz kaynak, intermetalik faz, kararlılık, Si3N4, α and β-SiAlON, cheap resource, intermetalic phase, stability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Fe+3 ve Mn+4 katyonları, Si3N4 sistemlerinde kullanılması durumundaintermetalik fazlar oluşturması nedeni ile tercih edilmemektedir. Ancak iyonboyutları göz önünde bulundurulduğunda α-SiAlON yapısında kararlı olmayan bukatyonlar Ca, Y, Sr gibi stabilize edici katyonlarla kullanılmasıyla, hem kararlı α-SiAlON elde edilmesi hem de istenmeyen intermetalik fazların oluşumununönlenmesi bu çalışmada amaçlanmıştır. Böylece hem safsızlık içeren ucuz Si3N4kulanımına, hem de bu elementleri içeren cürufların SiAlON sistemlerindedeğerlendirilmesine olanak sağlanacağı düşünülmüştür. Bu amaçla, çeşitlikompozisyon tasarımları yapılarak numuneler hazırlanmıştır. Bu geçişelementlerinin tek başlarına kullanılmaları durumunda sistemde β-SiAlONoluştuğu gözlenmiştir. Faz karakterizasyonu sonuçlarına göre, Mn+4 katyonununhem Y, Ca gibi stabilize edici katyonlar ile kullanılması durumunda hem de Sr+2gibi yapıyı tek başına kararlı kılmayan bir katyonla birlikte kullanılmasıdurumunda α-SiAlON oluşumu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the possibility of Mn4+ (0.60à ) and Fe3+ (0.64 à ) stabilization in α-SiAlON structure. α-SiAlON was observedin especially Mn4+ containing compositions when it is used with a stabilizingcation (e.g. Y, Ca) whereas fersilicite was main phase in Fe3+ containing systems.Since Mn4+ gives more promising results, furthermore studies were concentratedon mainly Mn4+ containing systems. Mn4+ incorporation in α-SiAlON structurewas proved by the combination of X-ray diffraction (XRD) and Energy DispersiveX-ray analysis (EDX) when it is used with a large cation, Sr2+ (1.12à ). Thus infurthermore studies, it is expected that the formation of the intermetallic phase(s)caused by Mn can be prevented. In this study, the use of Mn4+ with Sr2+ cationdepends on stabilization effect of Sr2+. β-SiAlON formation was observed whilethese cations used individually in the system.