Püskürtme yöntemiyle elde edilen In2o3' ün elektriksel özellikleri
Some electrical properties of In2o3 films deposied by spray pyrolysis
- Tez No: 181577
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçirgen iletken oksitler, spray pyrolysis, optikabsorpsiyon, ohmik iletim, indiyum oksit, Transparent conducting oxides, spray pyrolysis, optical absoption, ohmic conduction, indium oxide
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, In2O3 yarıiletken filmleri püskürtme yöntemiyle, 350ºC,380ºC ve 425ºC taban sıcaklıklarında ve cam tabanlar üzerinde elde edilmiştir.Elde edilen filmlerin X-ışınları kırınım desenlerinden filmlerin kristal yapısınınpolikristal oldukları ve kübik yapıda oluştukları belirlenmiştir. Filmlerinabsorpsiyon spektrumlarından yasak enerji aralıklarının 3,71eV ve 3,74eVaralığında değiştiği ve direkt bant geçişli oldukları görülmüştür. Filmler n-tipielektriksel iletim özelliği göstermiştir. Elde edilen In2O3 filmlerin, odasıcaklığında ve karanlık ortamda akım-voltaj ölçümleri alınmış ve filmlerin ohmikiletim mekanizmasına sahip oldukları belirlenmiştir. Yapılan ölçümlerdenfilmlerin özdirenç değerleri hesaplanmıştır. Hesaplanan özdirenç değerleri1,54x10-3 ile 4,86x10-3 ohm.cm arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, In2O3 semiconductor films have been produced at 350ºC,380oC and 425oC substrate temperature on to the glass substrates by the spraypyrolysis method. X-ray diffraction spectra of the films have shown that the filmsso formed are polycrystalline and cubic structure. In2O3 films have beendetermined to have direct band gap characteristics with the band gap values lyingin the range between 3,71 and 3,74 eV by using optical method. The type of theelectrical conductivity of all films have been determined to be n-typecharacteristic by using hot probe method. The ohmic conduction mechanismshave been observed in the current-voltage characteristics of the films. Thecalculated values of the resistivity of the films have been found to lie between1,54x10-3 and 4,86x10-3 ohm.cm.