Killer üzerine çok halkalı organik bileşiklerin adsorpsiyonu
Adsorption of polycyclic aromatic compounds on clays
  1. Tez No: 181579
  2. Yazar: ELİF MİNE ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Halkalı Aromatik Bileşikler (PAH), Naftalin, Fenantren, Çevre Kirliliği, Adsorpsiyon, Kil, Na-bentonit, Na-sepiyolit, HDTMA-bentonit, HDTMA-sepiyolit, Polycyclic Aromatic Compounds (PAH), Naphthalene, Phenanthrene, Environmental Pollution, Adsorption, Clay, Na-bentonite, Na-sepiolite, HDTMA-bentonite, HDTMA-sepiolite
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, doğal killer olan bentonit ve sepiyolit önce Na-bentonit veNa-sepiyolit formuna dönüştürülmüş ve daha sonra da yüzey aktif madde olanhekzadesiltrimetilamonyum (HDTMA) bromür [CH3(CH2)15N(CH3)3Br] ileHDTMA-bentonit ve HDTMA-sepiyolit elde etmek için modifiye edilmiştir. Çokhalkalı aromatik bileşiklerden (PAH) ikisi olan naftalin ve fenantrenin Na-bentonit, Na-sepiyolit, HDTMA-bentonit ve HDTMA-sepiyolit üzerineadsorpsiyonu incelenmiştir. Na-bentonit ve Na-sepiyolitin HDTMA ilemodifikasyondan sonra adsorpsiyon değerlerinin arttığı görülmüştür.Adsorpsiyonda pH, etkileşim zamanı ve sıcaklık gibi parametreler test edilmiştir.Naftalin ve fenantren için maksimum adsorpsiyon değerleri nötür pH'lardagözlenmiştir. Yalancı-birinci ve yalancı-ikinci derece kinetik modeller deneyselverilere uygulanarak hız sabitleri çıkartılmıştır. Adsorpsiyonun yalancı-ikincidereceden kinetik model (çok yüksek r2 değerleri) ile uyumlu olduğubulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, firstly the natural clay minerals, which are bentonite andsepiolite, were transformed into Na-bentonite and Na-sepiolite forms and then Na-bentonite and Na-sepiolite were modified by hexadecyltrimethylammonium(HDTMA) bromide [CH3(CH2)15N(CH3)3Br] to obtain HDTMA-bentonite andHDTMA-sepiolite. The adsorption of naphthalene and phenanthrene, which arepolycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), onto Na-bentonite, Na-sepiolite,HDTMA-bentonite and HDTMA-sepiolite was investigated. The adsorptioncapacities were considerably increased for HDTMA-bentonite and HDTMA-sepiolite obtained from the modification of Na-bentonite and Na-sepiolite,respectively. The adsorption was examined by the varying parameters includingpH, contact time and temperature. The maximum adsorption of naphthalene andphenanthrene were observed at neutral pH values. The pseudo-first order andpseudo-second order kinetic models were applied to experimental data and therate constants were evaluated. According to this, the adsorption of naphthaleneand phenanthrene dynamic data fit well with the pseudo-second order kineticmodel (with high correlation coefficients).