DNA'yı tanıma bölgelerine sahip moleküler baskılanmış polimer tekniğine dayalı biyosensör geliştirilmesi
Investigation of the biosensor based on molecular imprinting polymer technique containing DNA recognition sites
  1. Tez No: 181586
  2. Yazar: SİBEL EMİR DİLTEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RIDVAN SAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molekül Baskılanmış Polimerler (MIP), Yüzey Plazmon Rezonans(SPR), Kuvars Kristal Mikroterazi (QCM), Kuvantum NoktaNanokristaller, Guanozin bazlı sentetik reseptörler, CdSnanokristaller, Molecularly Imprinted Polymers (MIP), Surface Plasmon RezonanceSpectroscopy (SPR), Quartz Crystal Microbalance (QCM), Quantum DotNanocrystals, Guanosine Synthetic Receptors, CdS nanocrystals
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, nükleotid belleklere sahip kendi organize olabilen Yüzey PlazmonRezonans (SPR) çiplerin ve Kuvars Kristal Mikroterazi (QCM) elektrotların DNAtayininde kullanılması, tasarlanılan moleküler baskılanmış polimerik (MIP) filmlerinmoleküler tanımlama açısından değerlendirilmesi ile guanozin belleklerle donatılannanokabuklara sahip CdS kuvantum nokta nanosensörlerin hazırlanması ve DNA tanımabölgeleri açısından değerlendirilmesi araştırılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında,molekül belleklerin oluşturulması basamağında kullanılmak üzere metakroilamidosistein(MAC), metakroilamidohistidin (MAH), MAC-Hg(II) ve MAH-Pt(II) monomersistemlerinin sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikincibölümünde, MAH-Pt(II)-Guanozin, MAC-Hg(II)-Adenin ve MAH-Pt(II)-Guanin önorganize monomer sistemleri kullanılarak DNA nın bağlanma bölgelerini tanıyanbelleklerin SPR çip ve QCM elektrot yüzeyinde oluşturulması çalışmaları yapılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise guanozin belleklere sahip CdS kuvantum noktananosensörlerin DNA tanıma bölgeleri açısından etkinliği ve guanozin, guanin, ss-DNA,ds-DNA tayininde kullanılabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, the usage of self organized surface plasmon rezonance (SPR) chipsand quartz crystal microbalance (QCM) electrode containing nucleotide memories forDNA assay, evaluating molecular imprinted polymeric films (MIP) for molecularrecognition, preparation of CdS quantum dots having nanoshells with guanozin memoryand evaluation of these quantum dots for DNA recognition have been investigated. At(MAC),first stage; synthesis and caracterization of methacrylolycysteinmethacrylolyhistidine (MAH), [MAC-Hg(II)] and [MAH-Pt(II)] monomers have beendone in order to use in the preparation of molecular memories. In the second part; thepreparation of memories for the recognition of DNA binding site on the surface of SPRchips and QCM electrode using MAH-Pt(II)-Guanosine, MAC-Hg(II)-Adenine andMAH-Pt(II)-Guanine pre-organized monomers have been done. In the third stage;efficiency of CdS quantum dots having guanosine memory on DNA recognition sites andusing these nanosensors in the determination of guanosine, guanine, ss-DNA and ds-DNAhave been investigated.