Püskürtme yöntemiyle elde edilen ın katkılı ZnxCd1-xO filmlerinin elektriksel ve optik özellikleri
Electrical and optical properties of in doped ZnxCd1-xO films produced by the spray pyrolysis method
  1. Tez No: 181587
  2. Yazar: YEŞİM GÜRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN ZOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bileşik Yarıiletkenler, Spray-Pyrolysis, Ohmik letim, letkenlik, Transparent letken Oksitler (TCO), Optik Özellikler, Compound Semiconductors, Spray Pyrolysis, Ohmic Conduction, Conductivity, Transparent Conducting Oxides (TCO), Optical Properties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, II-VI bileşiklerinden olan ZnxCd1-xO ve In katkılı ZnxCd1-xOyarıiletken filmlerinin bazı elektriksel ve optik özellikleri incelenmiştir. Filmler püskürtmeyöntemiyle (spray-pyrolysis) cam tabanlar üzerinde elde edilmişlerdir. X-ışını kırınımdesenlerinden, elde edilen katkılı ve katkısız filmlerin kübik veya hekzagonal yapıda vepolikristal oldukları saptanmıştır. XRD sonuçları, tercihli yönelmelerin, CdO ve ZnOkonsantrasyonuna bağlı olduğunu göstermektedir. Filmlerin yasak enerji aralığının direkt bantgeçişli olduğu ve değerlerinin 2.25-3.3eV arasında değiştiği belirlenmiştir. Bütün filmlerin n-tipi iletkenlik gösterdikleri belirlenmiş ve I-V karakteristiklerinden ohmik iletimmekanizmasına sahip oldukları gözlenmiştir. Hesaplanan iletkenlik değerlerinin katkısız vekatkılı ZnxCd1-xO filmler için sırasıyla 5x103-3.7x10-6 ( cm)-1 ve 1.2x103-4x10-3 ( cm)-1arasında değiştikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, some of the electrical and optical properties of undoped and In dopedZnxCd1-xO II-VI compound semiconductor films have been investigated. The materials havebeen produced on to the glass substrates by means of the spray-pyrolysis method. The x-raydiffraction spectra of the films showed that they are polycrystalline and sphalerite orhexagonal in structure. XRD results showed that the preferred orientation of crystallitesdepends on CdO and ZnO concentration. The material have exhibited direct band gapcharacteristics with band gap values lying in the range between 2.25-3.3eV. n-type conductionhave been observed in all of the films and their I-V characteristics have shown ohmicconduction. The calculated values of conductivities of undoped and doped ZnxCd1-xO filmsvaried between 5x103-3.7x10-6( cm)-1 ve 1.2x103-4x10-3( cm)-1, respectively.