Sialon seramiklerinde ısıl iletkenliğin incelenmesi
Investigation of the thermal conductivity of sialon ceramics
- Tez No: 181588
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MANDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termal İletkenlik, Termal Difüzivite, Si3N4, SiAlON, Sonlu ElemanlarAnalizii, Thermal Conductivity, Thermal Diffusivity, Si3N4, SiAlON, Finite ElementAnalysisii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
SiAlON seramikleri yüksek mekanik ve kimyasal özellikler avantajına sahiptirler vebu özelliklerini yüksek sıcaklıklarda da korumaktadırlar. Ancak sahip oldukları karmaşıkkristal yapı nedeniyle kısmen düşük termal iletkenliğe sahiptirler. Bu nedenle SiAlONseramikleri iletkenliği düşük malzemeler olarak kabul edilmiş ve iletkenlik davranışınıetkileyen parametreler daha önce detaylı olarak incelenmemiştir.Bu doktora tezinin temel amacı, SiAlON seramiklerinin mühendislik amaçlıuygulamaları için önem teşkil eden termal iletkenlik davranışının incelenmesidir. Bu amaçlaSiAlON seramiklerinde kompozisyon değişimi, tane sınır fazı, mikroyapı, ikinci faz ilavesi vekatı çözünürlük oranı değişiminin etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak en etkili parametrelerin,kompozisyon değişimi ve sistemdeki oksijen miktarı olduğu görülmüştür. Seçilen birα-SiAlON sistemi üzerinde yürütülen modelleme çalışmasında da, gerçek mikroyapı üzerindeuygulanan sonlu elemanlar analizi çözümü ile elde edilen iletkenlik değeri ve deneysel olarakelde edilen termal iletkenlik değerinin uyumluluğu gösterilmiştir. Bu sonucun, bir SiAlONseramiğinin mikroyapısına bakılarak, o sistemden elde edilebilecek iletkenliğinbelirlenmesinde yada arzu edilen bir iletkenlik değeri için malzeme tasarımında önemliolacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SiAlON ceramics posses advantages of good mechanical and chemical properties andthey retain these properties also at high temperatures. However they have relatively lowthermal conductivity as a result of having complex crystal structure. Therefore SiAlONceramics are accepted as low thermal conductive materials and the parameters effecting theirthermal conduction mechanism are not previously studied in detail.The aim of this study is to investigate the thermal conductivity behaviour of SiAlONceramics which is crucial for many engineering applications. For this purpose, effects ofcompositional variation, grain boundary phase, microstructure, secondary phase addition andsolid solubility ratio are investigated. Compositional variation and the oxygen contaminationamount are found to be the most effective parameters as a result. Modeling studies carried outon a certain α-SiAlON composition revealed that, finite element analysis (FEM) resultsapplied on real microstructure image of the sample are in good agreement with theexperimental ones. This result is believed to be important for the thermal conductivityestimation of a SiAlON ceramic by means of the microstructural investigation or for thematerial design process for a required thermal conductivity value.