Kısıtlı en küçük kareler yönteminde yapay değişkenler ile mevsimselliğin analizi ve bir uygulama
Analysis of seasonality in restricted least squares method with dummy variables and an application
- Tez No: 181591
- Danışmanlar: PROF.DR. EMBİYA AĞAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Önsel Bilgi, Lineer Kısıt, Kısıtlı En Küçük KarelerYöntemi, Yapay değişkenler, Mevsimsellik, A priori Information, Linear Restrictions, Restricted Least SquaresMethod, Dummy Variables, Seasonality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Regresyon katsayıları arasındaki ilişkiler ile ilgili olarak bazı önselbilgilere sahip olunabilir. Önsel bilgi örneklemden elde edilir ve önsel bilgininvarlığında, etkin parametre tahminlerine ulaşmak için de kısıtlı en küçük kareleryöntemi kullanılır. Bu tezde lineer kısıtların varlığı durumunda kısıtlı en küçükkareler yöntemi incelenmiş ve kısıtların geçerliliğine ait testlerin önemibelirtilmiştir. Ayrıca ortalama hata kare kriteri, kısıtlı en küçük kareleryönteminde önemli bir kriter olması nedeniyle ele alınmıştır. Uygulamadaoluşturulan modellerdeki X matrisinin tam sütun ranklı olması durumuna göreçözümlemeler yapılırken, X matrisinin tam sütun ranklı olmaması durumundaçözümlemelere dair yeni yaklaşımlardan da söz edilmiştir. Bu yeni yaklaşımlarözellikle yapay değişkenleri ele almıştır. Ayrıca mevsimsel değişkenler regresyonanalizinde yapay değişken biçiminde ifade edilebilmektedir.Türkiye'de 1999-2005 yıllarına ait üç aylık dönemlerinde işgücüpiyasasına ait veriler ele alınarak kısıtlı en küçük kareler yöntemi uygulanmıştır.Yapay değişkenlerden oluşan, farklı trende sahip modeller üzerindemevsimselliğin varlığı kısıtlı en küçük kareler yöntemi ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A priori information on some of the relations between the coefficients ofregression may be available. This a priori information is received from thesample, and in the precense of a priori information in order to reach efficientestimation of the parameters, Restricted Least Squares (RLS) method isemployed. In this thesis RLS is investigated under the precense of LinearRestrictions (constraints) and the importance of the tests about the validity of therestrictions are introduced. On the other hand Mean Square Error Kriteria ishandled becouse of its importance in the method of RLS. While the estimationswere carried out under the assumption that X matrix in the models which wasestablished in last section (Application) of the thesis is full rank, new approacheson the estimation When X matrix is not of full rank, is also mentioned. These newapproaches especially used dummy variables, and seasonal variables are definedas dummies in regression analysis.The quarterly data of the Turkish Labour Market in the period between1999-2005 is held and RLS method is applied. The precense of seasonality in themodels which are constructed by dummy variables with different trends aredetermined with RLS method