Bazı bitki ekstrelerinin sıçan endotel hücreleri üzerine etkisinin ın vıtro araştırılması
In vitro investigations of some plant extracts on rat endothelial cells
- Tez No: 181593
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TANSU KOPARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitki ekstresi, anjiyogenez, tüp oluşumu, endotel hücresi, aktin filamenti, Plant extract, angiogenesis, tube formation, endothelial cell, actinfilament
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışması in vitro ortamda yapılan deneysel çalışmalarıiçermektedir. Deneyler RATEC C2 klon hücreleri ile hücre kültürü tekniğikullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile karvakrol, Bifora radians, dill,olivetorik asit ve fisodik asidin anjiyogenez sürecinin temel olayları olan hücreçoğalması, endotel hücre göçü ve tüp oluşumu olayları ile hücre hareketindeönemli rolü olan hücre iskeletinin aktin filametlerine olan etkileri gösterilmiştir.Test maddelerinin uygulandığı hücrelerde doz arttıkça hücre çoğalmasında düşüşmeydana geldiği, hücre göçünün durduğu, tüp oluşumunun engellendiği, hücreiskeletinin aktin filamentlerinde ve hücre morfolojisinde bozulmalar olduğugörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study contains experimental studies done in vitro environment.Experiments are carried out with RATEC C2 clon cells by using cell culturetechnique. With this study it is showed that carvacrol, Bifora radians, dill,olivetoric acid, physodic acid has effect on cell proliferation, endothelialmigration, tube formation that are important events in angiogenesis process andon cell skeleton which has important role in the cell movement. In these cellswhich test substances are applied as the dosage is decreasing of cell proliferation,stop of cell migration and inhibition of tube formation and to disorganisation ofthe cell skeleton and morphology have been observed.