Lignin için model bir bileşik olan 3,4-dimetoksibenzil alkolün demir porfirin katalizörlüğünde oksidasyonu
Oxidation of a lignin model compound 3,4-dimethoxybenzyl alcohol catalyzed by an iron porphyrin
- Tez No: 181595
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-Dimetoksibenzil alkol, Porfirin, Oxone, Katalizör, Lignin, Oksidasyoni, 4-Dimethoxybenzyl alcohol, Porphyrin, Oxone, Catalyst, Lignin, Oxidationii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada lignin için model bir bileşik olan 3,4-dimetoksibenzilalkolün 5,10,15,20-Tetrakis(2,6-dikloro-3-sülfonatofenil)porfinatodemir(III)(FeTDCSPP) katalizörlüğünde potasyum peroksimonosülfat(2KHSO5.KHSO4.K2SO4, Oxone ) oksidantı varlığında homojen ve heterojenoksidasyon reaksiyonları araştırılmıştır. İlkönce FeTDCSPP sentezlenmiş veheterojen katalizör hazırlamak için FeTDCSPP yüksek yüzde de(stirilmetil)trimetil amonyum klorür birimleri içeren latekse bağlanmıştır.Oksidasyon reaksiyonları pH, substrat miktarı, katalizör miktarı, reaksiyon süresive lateks miktarı değiştirilerek gerçekleştirilmiştir. Oksidasyon ana ürünü olarak3,4-dimetoksibenzaldehitin oluştuğu belirlenmiştir ve oksidasyon reaksiyonlarısonucu % substrast dönüşümü ve % ürün oluşumu belirlenip çizelgelerdeverilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, oxidation of 3,4-dimethoxybenzyl alcohol, which is a modelcompound for lignin, with the oxidant potassium peroxymonosulfate(2KHSO5.KHSO4. K2SO4, Oxone) in the presence of homogeneous catalyst5,10,15,20-tetrakis(2,6-dichloro-3-sulfonatophenyl)porfinatoiron(III)(FeTDCSPP) or its latex bound analogue was investigated. Firstly, FeTDCSPPhas been synthesized in three steps. For heterogeneous catalysis, FeTDCSPP hasbeen bound to a latex which contains (styrylmethyl)trimethyl ammonium chlorideunits in high percentage. Oxidation reactions have been carried out by varying pH,quantity of the substrate, amount of the catalyst, the duration of the reaction andthe amount of the latex. It has been determined that 3,4-dimethoxybenzaldehydewas the main product of the reaction and the results of the oxidation reactionshave been given in the tables after the percentages of the residual substrate and ofthe product have been determined.